Szombaton vásárolunk, vasárnap ültetünk

Szombaton vásárolunk, vasárnap ültetünk

Gazdabolt 2015. ápr. 10.

A vasárnapi üzletzárás kissé átszabta a nagy tavaszi növényültetési szokásainkat. Most szombaton vásárolunk és vasárnak ültetünk, ha valami hiányzik, akkor hétfőig várni kell, amíg újra nyitnak az árudák, kertészetek.

A balkonláda a benne lévő növényekkel együtt a tulajdonos pénztárcájának és ízlésének tükörképe is lehet. Illetve lehetne. Mert tízből hét erkélyen még mindig csak muskátlit találni. Van balkonélet a muskátlin túl is: a teraszklímát elviselő növények százai közül lehet választani. Az igényeseknek az ajánlható, hogy ne árudában, hanem kertészetben vásároljanak. Bőségesebb a választék, olcsóbb és frissebb a növény, ráadásul az esetleges kérdésekre szakszerű választ is lehet kapni. A kertészetek előnye az is, hogy aki nem kíván az ültetéssel vesződni, a növények igényeinek megfelelő földet és szakszerű ültetést is vásárolhat.

Szombaton vásárolunk, vasárnap ültetünk

Érdemes egy-egy ilyen kertészetben körülnézni, milyen balkonládákkal érkeznek a kuncsaftok. A valódi balkonkertész zöldre festett kisebb-nagyobb faládát hoz. Az újabb generáció képviselői műanyag vályúval érkeznek. Barnával, zölddel, kékkel, fehérrel, szűkkel, tágassal.

A növénytartók kiválasztását főként a pénztárca vastagsága szabja meg. A műanyag olcsó, könnyű, és kezelése egyszerű. Az agyagcserepek súlyosabbak, törékenyek, s drágábbak. Ugyanakkor az edény palástja – korlátozottan, de – légáteresztő. Ezt egyes növények nagyon kedvelik. A „kőedények” kategóriájába tartoznak a már kifejezetten borsos árú terrakották. Ezekre vigyázni kell, mert – különösen a nem zárható – kertekben hamar lába kél.

A növények, ha választhatnának, akkor a fából készült ládát választanák. Ennél soha nincs gond a pangó vízzel, jó a hőszigetelés, a tűző napon nem sül meg benne a növény gyökere. Igaz, az öntözés után az erkély alatt álló a nyakába bizton kap egy adag vizet. További hátránya, hogy évente, kétévente kell ólommentes festékkel átkenni. A műanyag vályúk – különösen a tágasak – is megfelelő életteret teremtenek a növényeknek. Az olcsóbbakkal télen vigyázni kell, mert a hidegben eltörhetnek. A korszerű, irányított lebomlású növénytápok idején a legtöbb gond balkonnövények esetében a nedvesség pótlásával van. De a jó, rostos anyaggal dúsított, laza szerkezetű talaj segíthet a nedvesség tárolásában.

A balkon és terasz növénydíszének összeállítása az egyéni ízlést is tükrözi. Aki egyszínű virágot hozó, egyfajtájú növény mellett dönt, biztos, hogy nem hibázik. Már csak azért sem, mert ezeknek a növényeknek azonos a környezeti igényük is. (A tájolás, illetve a megvilágítás szempontjából háromféle balkon létezik: az egész nap napos, félig árnyékos és árnyékos.) Az ügyesebbek különböző fajtájú egynyári palántákból össze tudnak állítani olyan kombinációkat, amelyek azonos talaj-, megvilágítás- és vízigényűek. De vannak olyan árudák, ahol már színek vagy fajok, fajták szerint előkészített növényanyagból lehet válogatni. Nem kell megijedni a növények idegen, latin, angol neveitől – ezek általában ismert növények változatai, hibridjei. De való igaz, van köztük távolról érkezett is.

Például vannak együtt ültethető sárga virágot hozó futó és álló farkasfogak (Bidens), szalmarózsa (Bracteantha), nemézia, viharvirág (Oesteospermum), petúnia „Million bello” hibridek. Piros virággal díszít a szalmavirág, nemézia, petúnia „Superbello Red Devil”, conhita petúnia „Chili red”, verbéna „Superbena Red”. Kék virágot hoz a vaníliafa (Heliotropium), futópetúnia „Royal blue”, harangvirág. És így tovább.

Össze lehet állítani különböző színű virágot hozó, eltérő növekedésű növényekből is a balkon tájolása – fény, árnyék – szerinti ládákat is. A félig árnyékos balkonládákban a tulajdonos nagy örömére jól megférnek egymással a bakopa, fukszia, muskátli, pampafű, vízvirág változatai. Egy másik ládába ültethető muskátli, madársóska, vízvirág, kontyvirág. A napot szereti a farkasfog, a különböző magasságú és színű szalmavirágok, cseppecskevirág, kontyvirág, pocsinrózsa, dorottyavirág, záporvirág.