Szobanövények téli ápolása

Szobanövények téli ápolása

Gazdabolt 2015. márc. 30.

Télen a rövid és fényszegény nappalok elsősorban a virágzó cserepeseknél (fokföldi ibolya, szobai ciklámen, szobai azáleát, csuporka, papucsvirág), illetve a tarka lombú levéldísznövényeknél (csüngő fikusz fehérrel mosott levelű fajtái, tarka levelű könnyező pálma) okoznak gondot. Ezeket, ha lehet nem, vagy csak kissé fűtött (15 oC-nál hűvösebb), de egész nap fényes, északi vagy déli helyiségben tartsuk. A páraigényes növényeket, páfrányokat, orchideaféléket erre az időszakra helyezzük át az ablakkal rendelkező fürdőszobába, vagy a konyhába.

Szárazságtűrők
Néhány szobanövény kifejezetten jól tűri a száraz, meleg, fényszegény körülményeket. Ilyen a fácánlevél (Sansevieria), a rákvirág (Aglaonema), a pletyka (Tradescantia), a sárkányfa (Dracaena) és a filodendron, illetve a kaktuszok és a pozsgás levelű növények (Sedum, Euphorbia, Haworthia, Peperonia, Aloe). A broméliafélék (Guzmania, Neoregelia, Achmea) is jól megélnek télen a túlfűtött lakásokban, ha levéltölcsérüket rendszeresen feltöltjük vízzel.

Párásítás
A szobai dísznövények a száraz levegőtől is szenvednek. Télen használjunk párologtatót, vagy helyezzünk a fűtőtestre vízzel telt edényt. Az sem baj, ha a szobában szárítjuk a ruhákat, amelyek szintén párásítják a levegőt. Ezzel nemcsak szobanövényeinknek, hanem magunknak is jót teszünk. A virágcserepek alá helyezzünk a szokásosnál nagyobb alátétet, amelyet mindig töltsünk fel vízzel. Ebbe helyezzük a cserép méretéhez illő alátétet, amiben viszont soha ne álljon a víz (kivéve a vízipálmát).
A téli időszakban a szoba napfényesebb részében alakítsunk ki zöldsarkot, amelyben egymás mellett több növényt helyezünk el. Folyami kaviccsal, vagy agyag-granulátummal töltsünk meg egy nagy tálat, és cserepestől helyezzük el benne a növényeket. A kavicságyat rendszeresen töltsük fel vízzel. A növények párologtatásukkal kedvező mikroklímát alakítanak ki maguknak és egymásnak.
Szobanövényeink környékét időnként permetezzük (spricceljük) tiszta, forralt, és szobahőmérsékletűre hűtött vízzel, vagy desztillált vízzel. A kemény csapvíztől foltosak lesznek a levelek, ezért forraljuk fel. A permetezéssel nem csak a páratartalmat növeljük, hanem a port is lemossuk a növényről, és szabaddá válnak a légzőnyílások. Azonban a párásítást sem szabad túlzásba vinni, mert a meleg lakásban kedvező környezetet teremt a gombakártevőknek.

öntözés, szellőztetés
A szobanövények tartásánál nemcsak télen, de egész évben ügyeljük arra, hogy hideg csapvízzel ne öntözzük őket. Várjuk meg, amíg az öntözővíz szobahőmérsékletűre melegszik, és csak akkor adjuk a növények. Télen általában ritkábban kell öntöznünk, ám a fűtött, száraz levegőjű szobában heti egy alkalommal mindenképpen adjunk vizet a növényeknek. Télen a túlöntözéssel is elpusztíthatjuk a szobanövényeket, ezért rendszeresen ellenőrizzük a cserépföld nedvességi állapotát, és attól függően döntsük el, hogy kell-e vizet adnunk, vagy sem. A tápoldatozást a téli hónapokra elhagyhatjuk.
Szellőztetni télen is kell, de vigyázzunk arra, hogy ne közvetlenül a növényekre nyissuk rá az ablakot.
Természetesen a legjobb gondoskodás mellett is előfordul, hogy néhány levél szárad, illetve satnya, színtelen hajtások fejlődnek. Ezeket távolítsuk el a növényről.

Pap Edina