Szépülnek a virágos települések

Szépülnek a virágos települések

Gazdabolt 2015. jún. 28.

Hajráznak a települések kertészei, sok helyen csak rövid ideig maradnak üresen a virágtartók, ágyások. Az elvirágzott hagymások és árvácska után ültetik a különböző színű begóniákat, petúniákat, kakastaréjokok és büdöskéken kívül szalviát, kúpvirágot, díszbazsalikomot, rózsameténget és futó édesburgonyát ültetnek. Nemcsak az idő előrehaladta, hanem a versengés is hajtja a kertészeket, ugyanis az idén tavasszal is versenyre hívták a falvakat, városokat, hogy mennyire virágosak, hogyan vannak ellátva szép parkokkal,. A Virágos Magyarországért verseny kiírói igyekeznek minden esztendőben más és más szempontok szerint vetélkedőre hívni a településeket. Az idei év kiemelt témája a településen a templom vagy vallási épület kertjének gondozottsága.

Szépülnek a virágos települések

A versengésre 2015-ben 209 település nevezett és a projektgazda Magyar Turizmus Zrt. közleménye szerint a verseny díjkiosztó ünnepségét ősszel Budapesten rendezik meg. Emlékeztetőül a verseny célja a kulturált és vonzó országkép kialakítása, a fenntartható fejlődés szempontjainak következetes alkalmazása, a településen élők összefogásának ösztönzése, az életminőség javítása, a környezettudatos gondolkodás és szemlélet erősítése, a természeti és az építészeti örökség megőrzése és gyarapítása. A megmérettetés települési lélekszám szerinti kategóriákban zajlik majd: külön versenyeznek Budapest kerületei, a kétezer fő alatti és feletti falvak, az ötvenezer fő alatti és feletti városok. A versenyre jelentkezett települések bírálatát június közepétől augusztus végéig kertész, tájépítész és turisztikai szakemberekből álló zsűri végzi. A verseny fődíja Magyarország képviselete a 2016. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében - közölte a Magyar Turizmus Zrt.

A magyar verseny kapcsolódik az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyéhez (Entente Florale Europe), amely több mint három évtizedes múltra tekint vissza. Ez több mint verseny, szervezői szerint kampány az európai közös környezeti és kulturális értékek megóvásáért, az élhetőbb környezet megteremtéséért. Az európai verseny 12 ország mintegy 25 ezer települését és több mint 50 millió lakosát tudhatja maga mögött, egyedülálló módon Európában.

A tavalyi magyar versenyen a kétezer fő alatti falu kategóriában: Balatongyörök, a kétezer fő fölötti falu kategóriában: Rajka, az ötvenezer fő alatti város kategóriában: Siófok, az ötvenezer fő feletti város kategóriában: Veszprém és a Budapesti kerületek kategóriában: Józsefváros nyert. A 2015. évi Európai Virágos Városok és Falvak versenyében Siófok és Balatongyörök vesz részt.

A Virágos Magyarországért versenyt 1994-ben hirdették meg először. Az első évben 69 település jelentkezett, azóta a verseny igazi mozgalommá vált. Nincs Magyarországon még egy olyan megmérettetés, amely évente kétmillió embert képes mozgósítani a kulturált, virágokkal díszített, élhetőbb környezet megteremtéséért, a természeti és épített örökség megóvásáért, az új generációk környezettudatos neveléséért.