Sárguló levelek ¬ SOS

Gerse János 2019. aug. 14.

A szóba- vagy kerti növények idő előtti levélsárgulását számos tényező okozhatja, élen jár a túlzott öntözés, vagy a vízhiány, a kevés fény, a szélsőséges hőmérséklet-ingadozás, a lakásban a huzat. Ha már észrevették a növény üzentét, cselekedjenek, hogy kedvébe járjanak. tünetek

A tünetek könnyen azonosíthatók, ha a levelek egy részén megjelennek a sárga foltok, amelyek gyorsan és többé-kevésbé egyenletesen terjednek, akkor a növény azt jelzi, hogy életvitele valami miatt lelassult. Ilyenkor nyomozásba kell kezdeni, először meg kell állapítani, hogy a sárgulásért esetleg betegséget vagy parazita lehet-e a felelős. Ha a teljes levél sárgulása helyett maradnak a foltok, esetleg a színváltás mellett, deformálódik a levél, akkor rovar, vírus, baktérium, gomba lehet a felelős. Fogjanak kézbe nagyítót, vagy okos telefonjukra töltsenek le, olyan nagyító applikációt, amelyik, szüksége esetén a lámpát is be tudja kapcsolni. 

Nem érdemes aggódni, ha csak néhány levél sárgul, különösen, ha régi levelek: még örökzöld növények esetén is, sok dísznövénynél előfordul az ilyesmi, ahogy a fikusz-, citrusféléknél, vagy a leander ezeknél a levelek folyamatosan megújulnak, és teljesen normális, ha az idősebbek sárgássá válnak és lepottyannak.

A tápanyag hiánya gyakran okozza a lombozat sárgulását. Ez különösen igaz a cserepes növényekre, amelyek érzékenyebbek a talaj kimerülésére. Az esetek többségében a vízben oldódó, kombinált műtrágya gyorsan sokat.

Különösen cserepes növényeknél a túlzott öntözés is lehet a gyors sárgulás általános oka. A túl nedves talaj a gyökerek rothadását váltja ki, ami visszafordíthatatlanul a növény pusztulásához vezet, hiszen növény már nem tud táplálkozni, levelei sárgássá válnak, majd elpusztul. Ezért öntözéssel (néhány kivételtől eltekintve), addig várjon, hogy a talaj felszíne mindig száradjon ki. Ne hagyjon stagnáló vizet a cserépalátétben: a legtöbb növénynek ugyanis nem tetszik, ha a „lába” vízben áll!

A víz káros hiányáról nem is szólunk.

A legtöbb növény nem szereti a huzatot vagy a szélsőséges hőmérséklet változást. Ügyeljen arra, hogy a cserepes növényeit ne tegye ki. A napfény megfelelő adagolása szintén fontos: a közvetlen napfénynek kitett, félárnyékba való növény sárgulás jeleit mutathatja. Hasonlóan világosodhatnak a napot kedvelők, ha sötét helyre kerülnek.