Sárgalapok a cseresznyelégy megfigyelésére

Sárgalapok a cseresznyelégy megfigyelésére

Gazdabolt 2013. szept. 23.


A Bioplant sárgalapok gyümölcsösökben a cseresznye, meggy, alma, körte, őszibarack, kajszi, szilva, bogyósok és a szőlő védelmében a levéltetvek, kabócák, illetve a cseresznyelégy, míg növényházakban a molytetű, dohánytripsz, levéltetvek, gerbera aknázólégy és a tőzeglégy rajzásmegfigyelésében nyújtanak segítséget mind a zöldség-, mind pedig a virágkertészetekben. Szabadföldön és termesztő berendezésekben egyaránt használhatók.

A Bioplant sárgalapok polibutén és polyisobutilén hatóanyagot tartalmaznak, amely környezetbarát és humánegészségügyileg sem veszélyes, ugyanakkor a károsító rovarokat magához tapasztja, így azok megjelenése az adott területen jobban nyomon követhető lesz.

Gyümölcsösben a Bioplant sárgalapokat a gallyakhoz közel, különböző magasságokban helyezhetjük el a fák lombkoronájában úgy, hogy a levelek lehetőleg ne ragadjanak rá. A megfigyelni kívánt kártevő fajtól függően az adott területen több lapot is kirakhatunk.

Zöldség- és dísznövénytermesztő kertészetekbe, valamint növényházakban 10 m2-re számítsunk egy lapot. Magasabbra növő kultúrákban, például paradicsomban, uborkában több sárgalapot helyezzünk ki, több szintben. Ha molytetvek (liszteskék) ellen használjuk, akasszuk föl a sárgalapokat, és rázogassuk meg a növényeket, így a felszálló rovarok nagyobb eséllyel kerülnek a ragadós csapdába. A növényházi kultúrában az esőztető öntözés csökkenti a sárgalapok hatékonyságát, ezért az öntözési mód megválasztásában legyünk körültekintőek. Rajzásmegfigyeléshez 10 m2-enként helyezzünk ki egy Bioplant sárgalapot.

A csapdába ragadt kártevők számát, faját megfigyelve felbecsülhető az ültetvény vagy állomány veszélyeztetettsége, és jobban tervezhető a növényvédelmi kezelések időpontja. A tapasztalatok szerint 100 m2-enként 10-12 sárga lap jó hatékonysággal használható a kártevők megfigyelésére. A sárgalapok tehát a rajzásmegfigyelésben igen jó szolgálatot tehetnek, azonban a legtöbb esetben önmagukban nem elegendők a kártevő rovarok jelentősebb egyedszámcsökkentésére. A betelt sárgalapokat cseréljük újakra.

Pap Edina