Ringatózó kék mezők

Ringatózó kék mezők

Gazdabolt 2013. máj. 22.

Aki még nem látta a szélben ringatózó kékeslila levendula mezőt, ha teheti, akkor egyszer látogasson el Tihanyba. Ott nem csak a látványban lehet része, de belélegezheti, és feltöltheti magát illattal és nyugalommal.

Ismertetőjegyei
levendula (Lavandula angustifolia MILL.), alacsony évelő örökzöld, erős illatú félcserje. Az árvacsalánfélék családjába tartozik. Virágai kékeslilák vagy mély lilák, ajakosak, álörvökben helyezkednek el. Virágzata megnyúlt füzérszerű, a növény felső részén helyezkedik el. Levelei szürkés zöldek, egyenes lándzsásak, szélük visszahajló. Minden része kellemes illatot áraszt. Amikor megfogjuk a kezünk is illatossá válik tőle.

Előfordulása
A Földközi-tenger mellékéről származik. Franciaországban és Spanyolországban vadon is előfordul. Egyre jobban kedvelt kerti növényünk. A mésztartalmú vízáteresztő talajt kedveli.
Dísz, aroma és gyógynövényként termesztik.

[caption id="attachment_1443" align="alignleft" width="300"] Levendula[/caption]

Gyűjtése 
A fiatal hajtásokat még a virágzás előtt szedjük.
Gyűjtése június-július hónapokban, teljes virágzáskor történik. Mivel ekkor a legmagasabb az illóolaj tartalma. Szedése a száraz meleg délutáni órákban ajánlott. A virágzó hajtásvégeket kell begyűjteni.

Szárítás
Meleg árnyékos helyen felaprítás nélkül, szárítsuk. Szárítás után óvatosan kell adagolnunk és tárolnunk, hogy a virágok ne potyogjanak le.

Elkészítés
Forraljunk fel vizet, aprítsuk össze a virágzatot majd tegyük csészébe és forrázzuk le. Öt perc várakozás után fogyaszthatjuk.

Figyelem, ne várjunk öt percnél tovább, mert az íze keserű lesz.

Nyugtató hatású teakeverékbe tegyük, aromát és színt kölcsönöz neki. A belőle készült teák erős fűszeres illattal és aromával rendelkeznek.
A friss levendulából leveseket, szószokat és halételeket is ízesíthetünk. A gyros egyikalapfűszere.
Szórjuk virágait a fürdővizünkbe egy feszült fárasztó nap után és felfrissít, megnyugtatbennünket.  Ezen kívül a molylepke elriasztásában is jeleskedik.

Élettani hatásai 
A levendula virágokat gyenge nyugtatóként is használják. Alvászavarokra, nyugtalanságra, kimerültségre, migrénes fejfájásra, idegi eredetű gyomor és bélpanaszokra valamint epepanaszokra is alkalmazzák.
Csíraölő hatása miatt rendkívül jó toroköblögető szer.
Az olaját külsőleg is használhatjuk, a nyugtató hatása így sem marad el. Viszont a bőrizgató hatása előtérbe kerül.
Funkcionális keringési zavaroknál, reumás megbetegedéseknél, fájdalmaknál tegyük a fürdővizünkbe.
Rovar csípés esetén csökkenti a viszketést.  A kozmetikai ipar is előszeretettel alkalmazza. Más növények mellé ültetve rovarűző hatása van, így a növény védelembe is bevonhatjuk.

Hatóanyagai: illóolajának fő komponensei a linalil-acetát, és linalool. Ajakosokra jellemző cseranyagok közül a rozmaringsav, és hidroxi-kumarinokat tartalmazza.

Ezen kívül számos levendula van még, de a felhasználásuk változó.
Létezik, olyan levendula melynek csak az illóolaját alkalmazzák. Ez pedig a széleslevelű levendula (Lavandula latifolia), ismertetőjelei kissé eltérőek, szélesebb levél, hosszabb szárú virágzat jellemzi.  Virágozni augusztusban kezd, hasonlóan lehet felhasználni, mint a Lavandula angustifolia-át , viszont az illata a kámforéra emlékeztető.