Prolongált virágzás - Czauner Péter

Gerse János 2020. szept. 11.

Néhány apró trükkel, hetekkel meghosszabbítható kedvenc növényeink virágpompája. Az egészséges és a harmonikusan táplált példányok tovább élnek, ha az elnyílt virágaikat eltávolítjuk, illetve lombjuk épen marad.

A kertek, balkonok leggyakoribb virággyárosainak számító muskátlik, margarétafélék és margitvirágok is rendszeresen igénylik a heti fiatalítást. Ha jól végzik el a munkát, tovább és bővebben virágzik. Ilyenkor az elnyílt virágokat kell eltávolítani. A muskátlinál a legegyszerűbb a kitörés, míg a többinél jobb, ha pincírozó, egyenes élű ollót használnak. Ha túl „szellős” a növény lombozata, akkor az sem baj, ha ilyenkor nemcsak a virág alatt, hanem egy-két elágazással lejjebb történik a csonkolás.

A petúniák elnyílt virágait is érdemes eltávolítani, de ahhoz, hogy októberig bőven virágozzon. A csüngő petúniáknál erre nincs szükség, mert az új hibridek öntisztulók és ezért folyamatosan hozzák a virágaikat.

Az ősszel sokáig biztosan virágzó, bokrosodó krizantém hibridek fagyokig tartó bőséges virágzása miatt, ha már kibontotta teljes virágzatát, rendszeresen tápoldatozni kell.

A dísziszalagok (Clematis) több változata még szeptemberben is virágzik, nem késett el, aki most vásárol ilyet. Az évente több mint két méterrel növekvő növények egyszerű gondozását a viráguk nagysága szerint kell végezni. A kis virágúakat (ezek közelebb állnak a vad, erősebben növekvő fajokhoz) nyár végi visszavágásával lehet kordában tartani. Az intenzíven növekvő iszalagok, különösen a virágzás idején igénylik a folyamatos tápoldatozást. A sok kényes hibriddel szemben mindent kibír a jószerével már vadon növő, fehér virágú kínai iszalag. Ha valaki egy szívós és még októberben is virágzó kúszónövényt akar, bátran választhatja ezt.

Czauner Péter, kertészmérnök