Pontosan kell időzíteni a gyümölcsszüretet

Pontosan kell időzíteni a gyümölcsszüretet

Gazdabolt 2014. jún. 12.

A gyep a forróságban, extra párát, a lepotyogó gyümölcsnek némi védelmet is nyújt

A forróságban érdemes pontosan időzíteni a nyári gyümölcsök szedését. A bogyósokkal – legalábbis az időpont megállapításával – nincs különösebb gond, mert ezek hűtés, fagyasztás nélkül csak nagyon rövid ideig tárolhatók. Vagyis a gyors felhasználása kényszerülő háztartásokban, nincs idő lamentálni, gyorsan kell szedni és enni.

Az érett nyári csonthéjas gyümölcsűek közül talán csak egyes szilvák tárolhatók hosszabb ideig, de ezek is a később érők között találhatóak. Kissé más a helyzet, ha a csonthájasok számra ideális 1-2 fokos hőmérsékletet tudnak biztosítani, de, ahogy mondani szokás; ez általában már nem a kistermelők bulija. Tárolási szempontból előnyösek azok a fajták, amelyek több cukrot tartalmaznak. Ha már a szilváknál tartunk, fontos, hogy a szedés kocsánnyal, megkímélt viaszréteggel történjen.

Még a csonthéjas nyári gyümölcsökhöz tartozik, hogy jellemezően egyik faj sem utóérő, vagyis a legjobb, ha minél tovább a fán maradnak. Ha sorra vesszük a gyümölcsöket, akkor, az étkezési célra szánt őszibarackot 80–85 százalékos érettségi foknál ajánlott szedni, ha sikerül hűvös helyet találni a gyümölcsnek, akkor így 4-5 napot kibír. Ha kompótnak szánják, akkor egy héttel korábban szedhető. A gyümölcslének és azonnali (1-2 napon belüli) fogyasztásra szánják, akkor a fán maradhat, amíg éppen elkezd puhulni.

A sárga barackok szedését két menetben, úgy kell ütemezni, hogy az érés villámgyors befejezésére, majd ezután a gyümölcs gyors leépülésére kell számítani. A befőtt készítésre szánt kajszik szedésének ideális időpontját jelzi, amikor a gyümölcs nap felőli oldala világos narancssárga, az árnyékosabb még halványsárga, barázdája zöldessárga, húsa pedig rugalmasan szilárd. A friss fogyasztásra és lekvárkészítésre a teljesen színesedett, de nem puha húsú gyümölcs az ideális. A megpuhult kajszi helye a cefrés hordó, vagy az ivólé készítő edény.

A cseresznye és a meggy nem utóérő gyümölcs. Gondosan kell szedni, mert a sérülések a rövid tárolás alatt is a gombás fertőzések kapui lehetnek. Ezért érdemes a gyümölcsöt a vödörből a ládába öntés közben átválogatni, mert a fán biztos nem jut idő a sérült, szúrt szemek kidobására.

A szilva betakarítás idejét és módját az határozza meg, hogy mi készül belőle. Savanyúságnak a már kifejlett, teljesen színeződött, de még kemény gyümölcsöt érdemes szedni. A friss fogyasztásra és befőttnek szántat akkor kell szedni, amikor húsa már nem kő kemény. Az aszalványnak, lekvárnak, pálinkának szánt szilva akkor a legjobb, amikor ráncosok a héja.
A gyümölcsszüret végeztével érdemes a fák védelmében egy, főként a moníliát pusztító gombaölő permetezést beiktatni. A gombák, ugyanis a fán maradt, maradt magas cukortartalmú gyümölcsökön lakmároznak.