Pocket DiagnosticTM – kórokozó-diagnosztika 5 perc alatt

Pocket DiagnosticTM – kórokozó-diagnosztika 5 perc alatt

Gazdabolt 2013. nov. 25.

Az okszerű növényvédelmet folytató üzemek, termesztők a károsítók elleni célzott védekezés, a termésbiztonság és a költségcsökkentés érdekében nem nélkülözhetik a pontos diagnózist.
A növényeinket megbetegítő vírusok meghatározása, a növényből történő kimutatása igen fontos feladat, ugyanis a vírussal fertőzött növény már nem gyógyítható, a fertőzött növény élete végéig fertőzött marad. A vírusos fertőzés szemrevételezéssel nem állapítható meg egyértelműen. Ennek több oka van. A vírusok (néhány kivételtől eltekintve) nem okoznak vírusra jellemző tüneteket. Különböző vírusok is okozhatnak egy konkrét növényfajon hasonló tüneteket, de egy vírus is okozhat egyazon növényfajon eltérő tüneteket. A tünetek megjelenését a növényen befolyásolhatja a környezet (időjárás), a vírus rassza, a növényi rész életkora stb. Például vannak olyan tünetek, amelyek a hőmérséklet emelkedésével elfedődnek (maszkírozódnak), azaz ilyenkor szabad szemmel már nem láthatók. Egyes gyomirtó szerek használata is okozhat vírusra utaló tüneteket a kultúrnövényeinken, de a különböző tápanyaghiány-tünetekkel is könnyen összetéveszthetők. A vírusok ellen tehát csak preventív, azaz megelőző módon védekezhetünk: vírusmentes szaporítóanyag használatával, a termesztési higiénia szigorú betartásával, a vírusvektorok gyérítésével, állományban pedig a vírusos növények azonnali kiválogatásával, eltávolításával. A minőségi, vírusmentes, államilag elismert szaporítóanyag előállításban ennek hangsúlyozottan kiemelt jelentősége van! Mindehhez tehát fontos, hogy pontos, gyors, megbízható diagnosztikai segédeszközökkel, háttérrel rendelkezzünk.

Laboratóriumi tesztek

A növényvédelmi diagnosztikai hátteret a megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálatok, egyetemek, kutatóintézetek laboratóriumai képezik. Napjainkban már többféle vírusazonosítási módszer ismert, ezek közül a legelterjedtebbek a biotesztek: élő lágy- és fásszárú tesztnövény-kísérletek (hiperszenzitív reakció); a szerológiai módszerek közül a DAS ELISA (enzimhez kötött immunoszorbens vizsgálat, antitest-antigén reakció); valamint a nukleinsav analízis, a PCR (polimeráz láncreakció). Ezek a módszerek igen megbízható, nagy pontosságú diagnózist adnak, azonban rendkívül időigényesek, kis mintaszám esetén fajlagos költségük magas. A vegetációs idő folyamán viszont szükség van a fertőzések elterjedésének gyors megelőzésére, kiküszöbölésére. A Pocket Diagnostic egy hiánypótló növényvédelmi diagnosztikai gyorsteszt, amelynek legfontosabb tulajdonsága, hogy segítségével a helyszínen(!), a növénykultúrában azonnal elvégezhető a kórokozó azonosítása.

Gyors, pontos, kényelmes

A Pocket Diagnostic kórokozó-diagnosztikai gyorstesztet több termesztett növényfaj kórokozóinak gyors és helyben(!) történő meghatározására fejlesztették ki. A Pocket Diagnostic a házi terhességi teszt-készlet elvét alkalmazza. A kórokozó-specifikus tesztek kifinomult immuno-kromatográfiás technikát képviselnek, antitest-antigén reakció elven működnek, amely módszert a laboratóriumokban már 20 éve megbízhatóan alkalmaznak . A tesztelő készülék egy egyedülálló növénynedv-extrakciós rendszerrel egészül ki, amelynek segítségével a növénymintából feltáródnak a szövetnedvek, abban pedig a vizsgálandó vírusok, vírusrészek (antigének). Az extrakciós flakon segítségével a növényi kivonat a tesztelő készülékbe cseppenthető. Az antitesteket kék színű latex golyócskákhoz préselték, és belehelyezték az oldalirányú présnedv-áramlást előidéző speciális lapocskába, ami a tesztelő készülék belsejét képezi. A növényi présnedv az áramlás során először a teszt-csíkhoz ér, ahol a kék latex golyócskához antitesttel kötődött vírus a lapocskán rögzített vírusspecifikus antitesthez is hozzákapcsolódik, ezáltal a készülék kémlelő részén megjelenik a határozott kék színű teszt-csík. A présnedv ezután eléri a kontroll sávot, ahol a vírust nem kötött antitestek a kék latex golyócskákkal a lapocskán rögzített fajspecifikus antitestekkel összekapcsolódnak, és a kémlelőmezőn megjelenik a kék színű kontroll-csík.

A vizsgálat menete

A Pocket Diagnostic alkalmazása azonban nem igényel külön virológiai, vagy vegyészi szaktudást. Használata igen egyszerű: vágjunk le a gyanús növényi részből egy két-három centiméteres darabot, majd helyezzük az extrakciós folyadékot tartalmazó flakonba. 20 másodpercig folyamatosan rázzuk össze a flakon tartalmát, majd két cseppet cseppentsünk a kapott présnedvből a készülék nyílásába. A tesztelő készüléket vízszintes, lehetőleg stabil felületre helyezve használjuk. Három perc elteltével leolvashatjuk a készülékről az eredményt: amennyiben két kék színű csík jelenik meg a készüléken, az eredmény pozitív, tehát a növény a vírussal fertőzött. Ha csak a kontroll vonalon jelenik meg a kék csík, az eredmény negatív. Minden más szín, vagy csík-kombináció megjelenése sikertelen vizsgálatot jelez, ami elkerülhető a fent leírtak betartásával.

Hét növénykultúrában alkalmazható

A Pocket Diagnostic minden egyes tesztelő készüléke speciálisan csak annak az egy vírusnak a jelenlétét vagy annak „hiányát” mutatja ki, amelynek az antitestjét tartalmazza.
A Pocket Diagnostic jelenleg 7 növénykultúrában használható, összesen 14 vírus és 2 baktériumfaj kimutatására alkalmas teszteteket gyárt:

Burgonya: a PVX, PVY, PVA, PVS, PVV, TSWV vírusokra és a Ralstonia solanacearum baktériumra;

Paradicsom és paprika: PepMv, ToMV, TSWV, TYLCV vírusokra;

Muskátli: Ralstonia solanacearum és Xanthomonas hortorum pv. pelargonii baktériumokra;

Dísznövények (illetve egyes zöldség- és gyümölcsfajok): INSV, TSWV, CMV vírusokra;

Cukorrépa: BNYVV, BYV vírusokra;

Gyümölcsfák és rokon családba tartozó dísznövények (Prunus spp): PPV (Sharka) vírus.

Az egyes kultúrák mellett felsorolt vírusok természetesen másik növénykultúrában is használhatók.

Célcsoport

A Pocket Diagnostic teszteket Magyarországon 2004-től az Organova Kft. forgalmazza. A teszteket elsősorban az intenzív kultúrák termesztői részére ajánljuk a burgonya-, vetőburgonya-, cukorrépatermesztés, a paradicsom és paprika hajtatás, illetve –a vetőmagtermesztés, valamint a dísznövény-, dísz- és faiskolai szaporítóanyag termesztés területein. Ajánljuk még növénynemesítő szakembereknek, növényvédelmi hatósági felügyelőknek, kutatóintézeteknek és egyetemi kutatóknak.

Garamvölgyi Péter

(A cikk az Agrófórum 2004 május havi számában jelent meg.)