Permetező szerek keverhetősége

Permetező szerek keverhetősége

Gazdabolt 2014. márc. 17.
permetkever.JPGA címben szándékosan írtam permetező szert, hiszen a kezelések során a növényvédő szerekhez gyakran keverünk egyéb (nedvesítő, tapadás- és hatásfokozó) készítményeket, illetve lombtrágyákat is.
A permetező szerek keverésekor sokszor már az is csoda, ha a permetlétartályban csomómentes, leülepedésre nem hajlamos levet kapunk. Ám ekkor még mindig kérdéses, hogy a biológiai összeférhetőség szempontjából helyesen jártunk-e el? Annál is inkább fontos ennek a kérdésnek a tisztázása, mert az esetleges károsodások szabad szemmel nem láthatók.
Közel másfélezer engedélyezett készítmény van ma forgalomban, így a permetező szerek keverhetőségét a régebbi töredékszámhoz képest ma már lehetetlen táblázatba foglalni. Néhány szempontra azonban érdemes figyelni, hogy a keverhetőség esélyeit növeljük:
1. A víz keménysége: permetlé készítéséhez az esővíz vagy a trisóval lágyított (4-6 dkg/100 liter víz) víz alkalmas.
2. A víz hőmérséklete: legjobb a 15-21 C-fok közötti vízhőmérséklet, hideg vízben ugyanis nehezen oldódnak a sók és más anyagok.
3. A permetlé-koncentráció: összességében 4-5 %-nál ne legyen magasabb, mert az oldott és a szilárd részecskék egymásra kedvezőtlenül hatnak.
4. keverési sorrend: először a por alakú, majd a folyékony halmazállapotú, végül pedig a permettrágyák kerüljenek a tartályba.
5. A törzsoldat: felhasználás előtt minden szert külön edényben, kis mennyiségű vízzel, csomómentesre keverjünk el, majd szűrőn keresztül öntsünk a permetező tartályba.
6. Lemosószerek: Az úgynevezett lemosószereket (Tiosol, Nevikén, Agrilkén, Bordóilé, Bordóipor, Vegesol, Vektafid, stb.) sem egymással, sem pedig más növényvédő vagy hatásfokozó szerrel nem lehet keverni! A töménységre ezeknél is oda kell figyelni.
Végezetül - a hatékony növényvédelemben érdekeltek megnyugtatására - álljon itt több mint négy évtizedes szakmai tapasztalatom: kísérletezőként és kerttulajdonosként, a fentiekben felsorolt alapszabályok betartása mellett, egyetlen egyszer sem volt keverhetőségi problémám.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó