Palánta gondok, avagy mibe is ültessünk?

Palánta gondok, avagy mibe is ültessünk?

Gazdabolt 2013. febr. 12.

Lassan elérkezik az idő, mikor a gondos kertésznek el kell kezdenie az első magok elültetését, hogy a megfelelő időre készen álljanak a kis palánták, hogy méltó helyükre kerüljenek. Igen ám, de mibe is ültessünk? Én még emlékszem arra az időre, mikor dédszüleim elővették a lapos faládákat, gondosan átszitálták a földet és elvetették az előző évből begyűjtött jól bevált paprika és paradicsom magokat. Utána egy hűvösebb szobába világos helyre helyezték őket és gondosan locsolgatták, majd mikor elérték a megfelelő méretet a legszebb példányokat tejfölös poharakba palántázták. Ugye ismerős? Természetesen ez is egy megoldás, hiszen hosszú ideig működött, de ma már azért vannak ennél korszerűbb lehetőségek is, amivel környezetünket is védhetjük! Az egyik ilyen megoldás a tőzegcserép (Pea pots) ami egy nagyon hasznos eszköz a hobbikertészek számára. A cserép a talajban elbomolva maga is a növények tápanyagául szolgál és elősegíti az egészséges gyökérrendszer kialakulását. Kiültetéskor a tőzegcseréppel együtt ültetik ki a növényt, így a gyökerek a kiültetéskor nem sérülnek. Anyaga: Farost és tőzeg mely francia fából készül. Átereszti a vizet és a levegőt, ami nagyon fontos, mert így a beleültetett növények nem rothadnak el. Azért természetesen a megfelelő ültető közegre (én a palánta földet javaslom) és a megfelelő vízmennyiségre feltétlenül oda kell figyelni.

[caption id="attachment_708" align="alignleft" width="231"] Palánta gondok, avagy mibe is ültessünk?[/caption]

A másik ilyen környezet barát megoldás a dehidratált tőzeg tabletta (Peat tablets) ami nem más mit egy tőzegből készült korong, aminek a közepén egy lyuk található, ebbe kell a magokat belehelyezni és jó alaposan meglocsolni. A korongok a víz hatására megduzzadnak, így biztosítva a megfelelő közeget a csírázó magvak számára. Ha elérkezetnek, látjuk az időt semmi más dolgunk nincs, mint a korongokkal együtt a palántákat a számukra legmegfelelőbb ültető közegbe helyezni. Ennek a termékek is nagy előnye, hogy a már fejlődésnek indult növényeket, nem éri „sokk„ az átültetés során, mivel közvetlenül a talajba kerülnek.

 

 

 

 

 

Akinek ez a rövidke bemutató felkeltette az érdeklődését, még több hasonló terméket talál honlapunkon: www.intermaskft.hu 2013-as katalógusunkban, a hírek menüpont alatt, ami bárki számára elérhető.
Tóth Enikő: http://kreativkertkreativotthon.blogspot.hu/