Őszi lila gyöngyök Kínából

Őszi lila gyöngyök Kínából

Gazdabolt 2018. okt. 26.

Az igazi őszi telepítési szezon a levelek lehullása után és a kemény (talaj)fagyok megérkezéséig tart. Persze az  edényes növényeket bármikor lehet ültetni, de a legjobb, ha a növények ősszel kerülnek  új helyükre.

Őszi lila gyöngyök Kínából

Most, az őszi telepítések idején az igazán varázslatos termésű kínai lilabogyóra (Callicarpa bodinieri) hívnám fel a figyelmet. Rengeteg dísznövényünk magyar vagy tudományos nevében utalnak kínai származására. Ennél jóval több gyakori és kedvelt növény származik a messze Keletről, Kínából. Nem kell képzett botanikusnak lenni ahhoz, hogy felismerhessük a messze Ázsiából Európába, Magyarországra került és itt jól élő növényeket. Figyelemre méltók – és ez dicséri évezredes kertész tudományt –, mert az egyes növények minden évszakban képesek valami különlegeset nyújtani, levelükkel, alakjukkal, virágjukkal vagy a terméssel, s ágrendszerükkel, netán vesszeik színével.

Kína terepviszonyai, a kontinensnyi ország változatos felszíne, az egymáshoz közeli, vagy éppen határos területek eltérő éghajlata megteremtette a természetes lehetőségét, fajon, vagy fajtán belüli megannyi változat kialakulásának. Ezért a helyi kertészeknek volt és van miből válogatni.

A távoli vidéken, ha ez igaz a növényekre, akkor vidáman élnek ősi növények is. A különleges növényvilág kialakulásának egyik fontos előzménye, hogy ez a régió valahogy megúszta a legvadabb jégkorszakot. Sokan ismerik, a Kínából származó, Magyarországon is egyre terjedő páfrányfenyőt (Ginkgo biloba).

De most az őszi telepítések idején nem is erre, hanem az igazán varázslatos termésű Kínai lilabogyóra (Callicarpa bodinieri) hívnám fel a figyelmet.

A 2-3 méter magasra megnövő, lombhullató díszcserjéknek minden kertben lehet helyet találni. Többet kell belőle ültetni, mert a dús virágzáshoz idegen beporzást igényel. Virágzata szerény, de a mostanában pompázó lila bogyói figyelemre méltóak a kertben, ahol még decemberben is lilulnak. Levágva a vázában is sokáig megmaradnak. A talajt illetően igazán szerény, de a sok bogyót akkor hoz, ha meleg helyre, gazdag talajba kerül. Növeli a virágzási esélyt, ha kihajtás előtt erőteljesen megmetszik.