Őszi bazár

Őszi bazár

Gazdabolt 2016. aug. 29.

A nappalok még melegek, de egyre hidegebbek az éjszakák, ilyenkor a kényesebb és fiatal növényeket már védeni, vagy költöztetni kell. Nem szabad megfelejtkezni a gyep őszi műtrágyázásáról és az utolsó fűnyírásról, ha száraz az idő még öntözni kell, ugyanis a tél előtt erőgyűjtéskor egyik növénynek sem jön jól, ha éhezik, szomjazik.

Őszi bazár

Hormonpor

Fás és félfás dugványok gyökereztetésekor nagy segítséget jelent a hormonpor. Külön pora van lágyszárúaknak, félfásoknak, fás szárúaknak, és a nehezen gyökeresedő örökzöldeknek.

Tégla, terméskő

Az egyre népszerűbb fügefák köré ajánlatos 50-80 centi magasan egymásra rakott terméskövekből, vagy mosott téglából, az erősebb fagyoktól védő katlant építeni. A védőbástyát minél szorosabban kell a növény köré építeni, és nem szükséges szigetelőanyaggal kitölteni. A védőépítményre az első hét esztendőben van telente szükség, nyáron elbontható.

Szalag, vagy redőnygurtni

A fiatal facsemetét fontos kidőlés elleni védelemmel ellátni, ehhez erős, jól rögzített karóra, oszlopra van szükség. Ezt a legjobb, ha a még üres ültetőgödörbe verik, majd a csemetével együtt elültetik, beiszapolják. A növény rögzítésekor fontos, hogy olyan kötözőanyagaot használjanak, ami nem sérti a háncsot.

Lombseprő

A folyamatosan hulló leveleket különösen a fiatal gyepvetésről kell akár naponta összegyűjteni. A gyepen sokáig maradó falevevelek alatti nedvesség ugyanis a mikrógombák kedvelt élőhelye, s ezek a füvet azelőtt elpusztíthatják, mielőtt megerősödött volna.

Hernyóőv

A kisebb kertekben az őszi gyümölcsfa ápolás fontos kelléke a ragacsos hernyóőv. A fa törzsére tekert ragacsos anyag megállítja és összegyűjti a még vonuló késői hernyókat.

Dísztök

A kert őszi díszítésekor ne feledkezzenek meg a kisebb, nagyobb vidám dísztökök kihelyezezéséről.

Gyümölcstartó kosár

A késő őszi gyümölcsök asztali kínálásnak fontos kelléke a minél szélesebb szájú vesszőkosár. A levegő járta, szellős kosárba rakott alma, körte sokáig bírja foltosodás, rothadás nélkül.

Viharlámpa

Lassan ki lehet cserélni a napelemes kerti lámpákat, teamécsessel működő alkalmi viharlámpákra. Kapható belőlük, öntött vasból készült, s lemezből préselt is.

Kerti óra

A lelkes hobbikertész is jó, ha tudja, mennyi az idő. Nem árt, ha egy alkalmas helyre szabadba való órát erősíteni. A használatba vétel előtt azonban meg kell győződni az óra tökéletes vízállóságáról.