Óriáslevelű  kerti sztár

Óriáslevelű kerti sztár

Gazdabolt 2017. jún. 5.

A tűző nap felértékeli az árnyékot, ilyenkor népszerűek a nagy árnyékot adó növények. Mind közt csodának számít a kétméteres levélátmérőt produkáló Brazil óriáslapu (Gunnera manicata). Aki teheti fényképeztesse magát az óriással, de ha vigyáznak rá, nálunk is megél, bár a hazai lapukat messze felülmúlja, ekkorára nemigen nő meg, ugyanis egy átlagos kert nyújtotta lehetőségekhez képest igen kényes.

Óriáslevelű  kerti sztár

Eredeti hazájában a brazil magas páratartalmú mocsaras területek érzi magát igazán elemében. Kevesen tudják róluk, hogy a kék moszatokkal élnek szimbiózisban, ezek a levelek ízesüléseiben lévő dudorokban bújnak meg. Állítólag az együttélés egyik félnek sem jó, mert a lapu szöveteit kóros sarjadzásra kényszerítik a moszatot, míg a nagy levelek miatt ők árnyékban vannak. Tulajdonképpen mindegy, ők tudják miért jó a kényszerházasság.

Az óriási levelek népszerűvé tették a brazil növényt. Szerencsénkre néhány fokos mínuszt képes elviselni. Ezért Európa parkjaiban és botanikus- és igényes magánkertjeiben a párás környezetben, dísztavak mellett, árnyas helyen szépen eléldegélnek.

Életmódjáról tudni kell, hogy az évelő növény földalatti rizómarendszert nevel. Ahogy más esőerdőbeli növény, úgy ez is a termőtalaj kémhatására érzékeny, csak 6 - 6,5 pH, savanyú agyagos, homokkal kevert nyirkos tőzeges talajon hoz jó formát, ha sikerül a teleket megúsznia. Csak az idősebb növényeket szabad kiültetni, az első két-három évet nagy edényben és télen fagymentes növényházban, vagy télikertben kell töltenie.

Lapuügyben nincs nekünk sem szégyenkezni valónk. Többségük gyógynövény. Az acsalapu (Petasites hybridus) hegyvidéki vizes helyeken gyökeréből készült tea köptető, migrént megszüntető házi szer. A leveleket a népi gyógyászatban gyulladások és kelések borogatására is használják. A martilapu (Tussilago farfara) teája légzőszervi megbetegedésekre jó. Ha bírják az asztmások, köhögésük csillapítására levelét pipába tömve elfüstölhetik. Bojtorján is lapuféle (Arctium lappa L.) teakeverékekben használják, vizelethajtó, izzasztó, epe-, és vesekőoldó, vértisztító, epehajtó hatása van. Hajápoló szerként is ismert hajhullás, korpásodás, hajzsírosodás ellenszereként.