Orchideák a lakásban

Orchideák a lakásban

Gazdabolt 2015. ápr. 27.

orchidea.jpgAz orchideák többsége a szubtrópusi, trópusi esőerdők, vagy hegyvidéki területek fáinak lombkorona szintjében, napfényes helyen élnek. Léggyökereik szinte szabadon lógnak a levegőben, hajszálgyökeikkel a fa kéregrepedéseiben, ágvilláiban összegyűlt szerves anyagot hasznosítják. Rendszeresen éri őket az eső, a nedvesség azonban a napfény és a légmozgás hatására gyorsan felszárad a lombozatról. Mindezek ismeretében már tudjuk is, hogy mire van szüksége az orchideáknak: vízre, fényre, levegős közegre, tápanyagra, megfelelő légmozgásra és elegendően magas páratartalomra.

Napfényes helyen
Mint minden virágos növénynek, az orchideának is sok fényre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően fejlődjön és virágozzon. Az orchideák számára a lakásban a legmegfelelőbb a keleti vagy nyugati fekvésű ablakpárkány, vagy az ablak közelében elhelyezett virágállvány. Erős napsütésben, különösen déli oldalon az ablakot vékony függönnyel árnyékolni kell. Az orchideák napi 12 órás megvilágítást igényelnek, ezért télen pótmegvilágításra van szükségük. Erre a célra megfelel a növényre irányított fali-, vagy állólámpa.
Az átlagos, napközben 22-24 oC-os, éjjel 16-18 oC-os lakáshőmérséklet a legtöbb orchidea számára megfelelő. Az erős hőingadozástól, a hirtelen felmelegedéstől, illetve lehűléstől, valamint huzattól óvni kell őket. A levegő mozgatásával, például a növénytől megfelelő távolságban elhelyezett szobai ventilátor működtetésével a levegő állandó hőmérsékleten tartható, párásítás után pedig gyorsabban felszárad a növény felszíne, így megelőzhető a gombás betegségek kialakulása. Az állandó légmozgás nyári nagy melegben hűti a növény környezetét.
Az orchideák számára a kívánatos levegő-páratartalom 50-60 %. Ezt a növények közelében elhelyezett páratartalom-mérővel ellenőrizhetjük. A megfelelő értéket a téli fűtési idényben nehéz tartani. A legjobb módszer, ha a növényeket csoportosan helyezzük el, így párologtatásukkal kedvező mikroklímát alakítanak ki maguk körül. Ha csak egy-két tő orchideánk van, akkor társítsuk őket hasonló igényű levéldísznövényekkel, páfrányokkal, fikuszokkal, pálmákkal. A növények környezetében lágy víz rendszeres permetezésével is emelhetjük a levegő páratartalmát.

Csak lágy vízzel
Az öntözéssel különösen a téli hónapokban kell vigyázni, mert a kevesebb fény hatására a növények anyagcseréje, fejlődése lelassul, így vízigényük is kisebb lesz. A legtöbb esetben a túlöntözés miatti gyökérfulladás következtében pusztul el a növény. Inkább ritkábban, de bőségesen öntözzünk. Várjuk meg, amíg a túlcsurgó víz kifolyik az edényből, és csak azután helyezzük vissza a növényt a cserépalátétre, vagy kaspóba. Az utóbbi időben elterjedt átlátszó műanyag cserépben például nagyon jól figyelemmel kísérhető az orchidea vízigénye: ha a húsos léggökerek fehérek, és a cserép könnyű, akkor öntözni kell, ha zöldek a gyökerek és az edény nehéz, akkor van elegendő víz a növény számára.
Az öntözés gyakorisága mellett az öntözővíz minősége is lényeges szempont az orchideák számára. A csapvíz túl kemény és túl hideg. A legjobb a tiszta esővíz, ám ha ez nincs, akkor felforralt és szobahőmérsékletűre hűtött csapvízzel, esetleg ioncserélt vízzel öntözzük a növényeket. A téli időszakban a legtöbb orchidea számára megfelelő a hetenként egyszeri bőséges öntözés.
Az orchideák rendszeres tápoldatozást kívánnak. Kiegyenlített tápoldatból, amiben egyenlő arányban van nitrogén, foszfor és kálium, az előírt mennyiség negyedét-felét tegyük az öntözővízbe. Télen csak minden harmadik öntözés alkalmával tápoldatozzunk, nyáron viszont gyakrabban, minden második öntözésnél. Kizárólag klórmentes tápoldatot adjunk. A legmegfelelőbb a guanós táp, trópusi növények, illetve kifejezetten orchideák számára gyártott készítmény.

Gyakori fajok
A lakásban legsikeresebben a Phalaenopsisok tarthatók, amelyek félárnyékos helyen egész évben virágoznak. Fontos, hogy ne forgassuk őket, mert leveleik kanalasodnak, illetve a virágok más irányba nőhetnek. A Cattleyák fényigényesebbek, de ezek közül is inkább a kisebb termetű hibrideket válasszuk. Világos helyre valók a Dendrobiumok is. A Paphiopedilumok (papucsorchideák) árnyékkedvelő növények, a nyári túlzott napsütés hatására elmaradhat a virágzás.

Az orchideakedvelők segítségére van a Magyar Orchidea Társaság (www.orchidea.org) évi két alkalommal megrendezett kiállítása, ahol az orchideakedvelők és gyűjtők tapasztalatokat cserélhetnek, a laikusok pedig hozzáértőktől kaphatnak tanácsokat a megfelelő faj, vagy hibrid kiválasztásához, gondozásához.

Pap Edina