Oltófogóval könnyebb az oltás

Oltófogóval könnyebb az oltás

Gazdabolt 2015. szept. 28.

oltofogo.jpgPlesa László szentendrei vállalkozó találmányai nem ismeretlenek a magyar oltványkészítők körében, oltókészülékei Németországban, Brazíliában, Franciaországban és az Egyesült Államokban is kelendő árucikkek. Ha valaki a kiskertjében szeretné megpróbálni az oltást, nem kell a nagy készülékre beruháznia. Elegendő a Plesa-2 kézi oltófogót megvásárolnia, aminek használata nem igényel különösebb kézügyességet, hozzáértést, mégis pontosan hatékonyan végezhető el vele az oltási művelet. A mozgató szárban omega- (Ω) vagy U-alakú, 0,4 milliméter vastagságú, edzett acélpenge van. Az alanyvesszőbe negatív profilt, a nemesbe pedig pozitív profilt vágunk az eszközzel. A kettémetszett vesszőrészekből aztán a megfelelő választjuk ki, attól függően, hogy alany- vagy oltóvesszőt használtunk-e.
olt-prof.jpgGyakorlati tapasztalatokból kiindulva az U-alakú pengét szőlőoltványok, az omaga-kést pedig gyümölcsoltványok készítői használhatják eredményesen. A két profil pontosan illik egymásba, ennek köszönhetően jól indul a kalluszképződés, nagy biztonsággal megered az oltványunk.
Az oltófogó alkatrészei, pengéi, rugói cserélhetők. A készülék rendeltetésszerű használat, és megfelelő karbantartás esetén nagyon hosszú életű. A Plesa-2 oltófogó megkönnyíti és meggyorsítja az oltás műveletét, de használatával nem zárhatók ki a helytelen kezelésből, tárolásból, illetve rossz vesszőmegvá-lasztásból adódó hibák.

Pap Edina