Ollóra várnak a sövények

Ollóra várnak a sövények

Gazdabolt 2015. máj. 17.

Kevés a sövény nélküli kert. Van, ahol alacsonyabb, magasabb térelválasztóként működik e növényegyüttes, másutt a közelükbe ültetett növényeknek szolgálnak háttérül, a sövénynövények ápolására nem szabad az időt sajnálni.

A sövényeknek való növények ültetési ideje ősztől tavaszig tart, persze egész évben lehet földlabdás cserjéket, örökzöldeket ültetni, de ezek drágák. Az elmúlt években más, más okok miatt a bukszusok és a tuják kerültek bajba. A bukszusokat egy moly rágja, a tujákkal pedig a talajfáradtság, rovarkártevők és gombák bánnak el. Előfordul, hogy tél is áldozatot szed és tavaszra kiderül, hogy egy-egy sövénytag végleg kidől. Ilyenkor, ha muszáj, akkor csak egy-egy foghíjat gyorsan pótolni kell. Ez lehet a többiekkel azonos fajtájú egyed, de lehet „színesíteni” is a sövényt. A választáskor azonban arra ügyelni kell, hogy az új növény igényei a többséggel nagyjából egyezzenek.

Ollóra várnak a sövények

Szerencsés az a kerttulajdonos, aki még ősszel kitakarította a cserjék alját, de most érdemes ezt a munkát pótolni, és meghálálják a növények, ha kapnak némi kombinált műtrágyát. Az pedig különleges kedvesség, ha egy hosszúnyelű hegyesvégű kapával – amennyire lehet – fellazítják alattuk a talaj felszínét.

Az örökzöld sövényeket kora tavasszal érdemes metszeni, mert ezek a növények általában márciusban, áprilisban, nagyjából egy hónapig növekednek intenzívebben és ilyenkor részben benövik a sövénykorrekció okozta lyukakat. A már beállt levelek sövények első, nagy metszésének ideje július eleje, ekkor már kora nyári esők nyomán jó nőttek. Ilyenkor tavasszal a korrekciónak van ideje.  A kajla, kiálló, vagy az utcára kinőtt hajtásokat szabad levágni. Az utcai metszésnél illik szem előtt tartani, hogy 240 centi magasságban a járda teljes szélességét illik növénymentesen tartani.

A virágzó sövények metszése más menetrend szerint történik. Az ilyet alkotó növények két csoportba sorolhatók, s ez határozza meg metszési idejüket. Ősszel fejleszti a következő évi virágrügyeit az aranyvessző, a gyöngyvessző, az orgona, a tamarix, így a tavaszi metszéssel ezeket is eltávolítanánk, megakadályozva, hogy a cserje virágba boruljon.

A sövények első idei metszése június közepe után esedékes. De, ahogy a többi cserjét, úgy ezeket a sorba ültetett növényeket is érdemes tavasszal ifjítani. A levél nélküli, idősebb belső ágakból is néhányat ki kell vágni. A sövényifjításkor is érvényes a harmadolás szabálya. A ritkásra sikerült egyedektől nem szabad elkeseredni. Hamar elfoglalják helyüket az új levelek. A sövénynyesők számára jó tanács: mindig a sövény teteje legyen a keskenyebb. Ilyenkor ugyanis a legalsó leveleket jobban éri a fény. Aki megfigyeli a napközbeni fényváltozásokat, apró korrekcióval biztosíthatja sövénye számára a teljes átvilágítást. Egyébként az ilyen szempontból jól beállított szögletes sövények a talajtól a tetejükig egyenletesen levelesek. Egy szépen nyírt sövénynél ezt az eltérést, a profi munkát –, ami nem több néhány centiméteres optikai korrekciónál – észre sem lehet venni. A rosszul megvilágítottak pedig alul rendszerint felkopaszodnak. Megoldás lehet erre a lekerekített felső.

Boksz

Az új sövények tulajdonosainak mindenekelőtt türelmesnek kell lenni, mert zöld fal kialakulásához idő kell. Némelyik sövény évtizedes várakozás után lesz teljes. Akinek sürgős a takarás, legjobb, ha a mostanában divatossá váló Turkesztáni szilt (Ulmus pumila var. arborea) választják. Igaz, az élénkzöld, fényes kis levelű sűrű sövényt alkotó növény lombhullató. De a talajban nem válogatós és rendkívül gyorsan, évente 1,5-2 métert is növekszik, ha elegendő vizet kap. A tehetősebb, kész kerítésre vágyóknak ajánlhatók a kétméteres örökzöld. Az ezekből összeállított kerítés annyiba kerül, hogy ennyiért szilárd kerítést is építethetnének.