Olló trükk az őszi málnáért

Olló trükk az őszi málnáért

Gazdabolt 2017. okt. 9.

Legutóbb az egyszer termő málna metszési trükkjeit tekintettük át e fórumon, de amint a kommentekből kitűnt, az egyre népszerűbb, folyton termő málnával is érdemes foglalkozni. A mindig helyszűkével bajlódó kis kertesek örömmel fogadják, ha a hellyel spórolni lehet. Ilyen takarékos megoldás a folyton termő málna, velük másként kell bánni, mint elterjedtebb társaikkal. Kártevőik ugyanazok, tehát abban nincs különbség, hogy a levágott növényi részeket minél előbb el kell égetni.

Olló trükk az őszi málnáért

Igazából szó sincs folyamatos málnaszüretről, pusztán ez a növény ősszel ismétel, illetőleg hosszan szedhető a finom gyümölcs. Arról van ugyanis szó, hogy e fajtakörnél a nyár végén a növekvő sarjak felső rügyei is kihajtanak, virágoznak és, ha meleg az ősz, akkor akár bő termést is hoznak. De vannak olyanok is, amelyek, az elterjedtebb málnákhoz képest sokkal hosszabban teremnek. A két legismertebb fajta a már évtizedes múltra visszatekintő Autumin Bliss és a Fertődi kétszer termő, de faiskolák már egyre bővülő fajtaválasztékkal szolgálnak.

Málna = málna alapon, nem szabad ugyanúgy metszeni mindkét fajtakört. Mivel az ősszel (is) termő málnákon a termővessző és a sarjak felső rügyei is teremnek. Ezért mindkét hajtásra szükség van. A két metszési módszer között különbség csupán annyi, hogy a rügyfakadásig el kell távolítani az ősszel termett vessző csúcsi részét.

Aki viszont csak ősszel akar szüretelni, annak csak a sarjak termőrügyeire van szüksége ezért a lombhullás után, a talaj felszínén le kellene nyisszantani az összes letermett vesszőt.