Nyárvégi hajrá a veteményesben

Gerse János 2019. szept. 13.

A nyár idéző nappali meleg, ne tévesszen meg senki a nap egyre laposabban halad a kerítés felett Itt az ősz, ezzel együtt, a földben áttelelő zöldségek vetésének az ideje. A korai betakarítás reményében most, szeptemberben kellene a sóskát, petrezselymet, póréhagymát, fehérrépát, retket vetni. Szeptemberben ugyanis a talaj még mindig meleg ahhoz, hogy gyors csírázás meginduljon.

A szabadban nevelt paradicsom is lassan befejezi a szezont, s azokat a terméseket, amelyeket a poloskák nem gyaláztak meg érdemes leszedni, sőt az utolsó gyümölcsök érlelése érdekében ne habozzanak a zavaró levelek eltávolításával. Arról sem szabad megfelejtkezni, hogy a növények egyre kevesebb vizet igényelnek. A növények vízigénye fokozatosan csökken: most már kevesebbel is beérik.

Ha szükséges az almafélék zöldmetszését lehet folytatni, még viszonylag gyorsan begyógyulnak a sebek. Viszont a lepotyogó gyümölcsöt a fal alól össze kell szedni és elhordani a komposzthalomra, különben a bennük áttelelő kórokozók tavasszal rögtön fertőznek. Ha permetezni is kedvük van, akkor csonthéjasokat rézzel lehet kezelni.

Gyep szinte minden kertben van. Annak, aki egyenletes, gondozott gyepet szeretne, sokat és rendszeresen kell dolgoznia. Elérkezett a gyep utolsó műtrágyázásának ideje, ilyenkor érdemes szelektív hatású gyomirtós tápot használni. Ilyen komplexek megvásárolhatók a barkácsáruházakban. Kapható belőlük gyom- és mohairtós változat is. Akinek egészséges a gyepe elég, ha kevéske, vízben oldható nitrogénnel öntözi. Néhány száz forintért kapható olyan minitartályos öntözőadapter, amelyet a slag végére lehet gyorskapoccsal pattintani. De háti permetezővel lehet wuxálozni, vagy volldüngerezni is. Aki az ősszel gyepet akar telepíteni, annak hozzá kell kezdeni a talaj előkészítéséhez. Az egy hónapos feladat munkafázisai, trágyázás, talajforgatás, talajegyengetés, totális vegyszeres gyomírtás, vetőágykészítés, magvetés.

Munkát ad az utolsó sövényvágás is. A vágás után a nyesedéket lombfésűvel, öntözéssel, lombporszívóval, de magasnyomású tisztítóval is el lehet távolítani. A rendszeresen öntözött, s jó karban lévő cserjék hajtásai még növekednek. Ezért a hajtásválogatás még folytatható. Ahogy a koronaalakítása is lehet időt néhány percet szánni. Az új hajtások kívánatos helyét, állását kötözéssel lehet beállítani. A növekedés a hajtásvég kicsípésével megállítható. Az örökzöldek elszáradt hajtásai bátran kivághatók, ha nem túlságosan nagy a pusztulás, akkor maguktól hamar kijavítják a hibát