Nyári gyepápolás

Nyári gyepápolás

Gazdabolt 2015. aug. 3.

Júniusban az eddigieknél is intenzívebbé válik a fűnyírás, ami köszönhető az utóbbi egy-két hétben lehullott nagy mennyiségű csapadéknak is. Kéthetenként, de akár hetenként is lenyírhatjuk a füvet, különösen akkor ha öntözzük. A nagy melegben emeljük a tarlómagasságot 7-8 centire. így a fűszálak saját magukat árnyékolják, kedvezőbb mikroklíma alakul mi közöttük.

Nyesedékmulcs
A nyár folyamán egy-két alkalommal megtehetjük azt is, hogy fűgyűjtő tartály nélkül járatjuk végig a fűnyíró gépet a területen, de csak akkor, ha a nyesedék szálhosszúsága 1-2 centinél nem nagyobb. A fűszálak között hagyott kis mennyiségű nyesedékmulcs visszatartja a nedvességet, és némi tápanyagot is pótol a talajba. Ha azonban túl gyakran túl hosszú fűszálakat hagyunk a gyepen, akkor összetömődik, nemezessé válik, és elzárja a levegő, valamint a nedvesség útját a gyökerekhez. Amennyiben hosszabb időre magára hagytuk a gyepet, ne nyírjuk azonnal rövidre, hanem két-három nyírás alkalmával fokozatosan csökkentsük a tarlómagasságot. Minden fűnyírás után alaposan öntözzük be a területet.

öntözés
A nyári hőségben a gyepápolás másik sarkalatos pontja az öntözés. A gyepet bármilyen módszerrel, szórófejjel, esőztető berendezéssel, tömlővel öntözhetjük. Lehetőleg az esti órákban öntözzünk. A párolgási veszteség sötétedés után a legkisebb. A kiszáradt, megkeményedett talajfelszínt öntözés előtt lyuggatással vagy hasogatással levegőztessük, hogy a nedvesség leszivároghasson a gyökerekhez. Nem elegendő azonban csak a felszínt átnedvesíteni, a nedvességnek le kell jutnia a talaj 20-30 centis rétegéig. Ehhez laza talajon egy-egy öntözés alkalmával 10-20 mm, kötött, agyagos talajon 30-40 mm vízmennyiségre van szükség négyzetméterenként. Körülbelül 5-6 naponként öntözzünk, nyírás után.

Tápanyag-utánpótlás
A fű nemcsak vizet, de a többi kultúrnövényhez hasonlóan tápanyagot is igényel. A nyár folyamán a fenntartó műtrágyát az öntözés előtt szórjuk ki a területre. Használhatjuk erre a célra a rövid (2-3 hónapos) hatástartamú Scotts Díszpark Fenntartó műtrágyát. A műtrágyaszemcse burkolórétegének köszönhetően tápanyagai lassan táródnak fel. átlagos dózisa négyzetméterenként 30-35 gramm, a nyár folymán júliusig használható.

Moha és gyom
A vízparti üdülőterületek gyepfelületein a mohásodás okozza a legtöbb gondot. Ennek megszüntetésére alkalmazható a Scott Díszpark Mohásodás csökkentésére szolgáló, 5% elemi vasat (Fe) (15,2 % vasszulfát formájában), valamint kétféle (ammónium és karbamid) nitrogént tartalmazó gyepműtrágyája, amelyet 25-30 g/m2 adagban szórjunk ki a területre.
A nyári tennivalók közé tartozik a gyep gyommentesítése is. Leggyakrabban az útifűfélék, a gyermekláncfű és a cickafarkfű okoz gondot. Ezeket gyomkiszúróval távolítsuk el. Nagyobb mértékű gyomosodás esetén kétszikű gyomok ellen használhatjuk a Calcurea G granulátumot, 15-25 g/m2 adagban.

Kapcsolódó írások:
Gyomfüvek a gyepben

Gombák a gyepben