Nyaral a kert

Nyaral a kert

Pap Edina 2022. aug. 1.
A nyári szabadság, nyaralás idejére rövidebb-hosszabb időre kénytelenek vagyunk magára hagyni az éppen burjánzó, szépsége teljében lévő kertet. Szerencsések vagyunk, ha erre az időre valakire rábízhatjuk a kertgondozást. Ha erre nincs lehetőségünk, néhány előrelátó praktikával megelőzhetjük, mérsékelhetjük az esetleges károkat.

 Gyomlálás, öntözés
 A kertben alaposan gyomláljuk ki, kapáljuk meg a virágágyásokat. Szabaduljunk meg a legapróbb, még csak szikleveles állapotban lévő gyomoktól is! A gyomok rengeteg vizet és tápanyagot elvesznek kultúrnövényeinktől, egyes fajok (pl. porcsinkeserűfű, acat, csattanómaszlag) pedig kifejezetten jól tűrik a szárazságot. Gyomlálást követően alaposan, szinte talajtelítettségig öntözzük be a virágágyások, sövények, fák és cserjék, különösen a tavasszal ültetett példányok tövét.

 Mulcsozás
 A fiatal cserjék és évelő dísznövények tövét alapos gyomlálás és beöntözés után legalább 6-8 centiméter vastagságban takarjuk fűnyesedék és fazuzalék keverékét tartalmazó mulccsal. A takaróanyag megakadályozza a talaj felmelegedését és kiszáradását, lassítja a gyomok kifejlődését. A fűnyesedéket a zöldségágyásokban is elteríthetjük.

 Zöldség-gyümölcs
 A legjobb úgy időzíteni a nyaralást, hogy addigra a terményeket betakarítsuk, befőzzük, betároljuk. A gyorsan növő zöldségfélékről, így például az uborkáról szedjünk le minden termést és a kinyílt virágokat is, ha hosszabb időre megyünk el, akkor a virágokat, bimbókat is. Ha nyaralást tervezünk, másodvetésű növényeket ne ültessünk a veteményesbe, mert azok rendszeres gyomlálást, öntözést igényelnek ilyenkor. Az alapos gyomlálás, beöntözés itt is fontos művelet.

 Gyep
 A gyepet a szokásos nyírási magasságnál néhány centiméterrel magasabbra hagyjuk. A káliumban és magnéziumban gazdag tartós hatású gyepműtrágyák fokozzák a gyep stressztűrő-képességét, amit a vízhiány és a kánikula okoz. Ezt a nyírás után szórjuk ki. Szárazságban tilos nitrogénben gazdag gyepműtrágyát adni, mert az erősen perzsel! Áztatás szerűen öntözzük be a gyepfelszínt. 30-35 oC-os melegben a gyep vízigénye naponta 6-8 mm (6-8 liter víz m2). Ha távollétünket egy hétre tervezzük, akkor ezt a mennyiséget elutazás előtt szorozzuk be annyi nappal, amennyit nem vagyunk otthon, és azt egyszerre adjuk ki (40-50 liter/m2).

 Örökzöldek, évelők, sövények

 Az örökzöld sövényeken augusztus elején végezhetjük el az utolsó metszést. A nyesedéket a felkapált, kigyomlált és alaposan beöntözött talajon hagyhatjuk a sövény alján. Az évelőkről, rózsabokrokról távolítsuk el az elnyílt virágokat. Az ősszel virágzó évelőket (krizantémot, gerebcsint) a felére vágjuk vissza. A kisebb lombfelület kevesebb vizet párologtat, és a növény is bokrosabb lesz, az alacsonyabb növényeket nem dönti meg a szél. A fiatal örökzöldek déli oldalát célszerű árnyékolni, hogy a nap ne perzselje őket. Átmenetileg kétrétegű raschel-hálóval, vagy egyrétegű fátyol (!) fóliával is körbecsavarhatjuk őket, lazán, hogy ne fülledjenek be.

 Virágládák

 A virágládákat, erkélydézsákat helyezzük árnyékos helyre, például egy terebélyesebb fa alá, és ezeket is alaposan öntözzük meg. A nagyobb virágedények földjének felszínét is takarhatjuk faaprítékkal. Ugyanezt tegyük a kint nyaraltatott szobanövényeinkkel is. A fedett helyen lévő növényeket állítsuk a szabad ég alá, hogy a záporesőből azok is részesülhessenek. Vizsgáljuk át a növényeinket, hogy nincs-e rajtuk kártevő. Száraz nyári melegben elsősorban az akták károsítanak, de levéltetvekre és más kártevőkre is számítanunk kell. A növényvédelmi kezeléseket is végezzük el nyaralás előtt.

 Szobanövények

 Azokat a szobanövényeket, amiket eddig a lakásban tartottunk, ne most vigyük ki a szabadba! A kisebb szobanövényeket rendezzük össze, és állítsuk bele kaviccsal telt lavórba, tálcába a lakás árnyékosabb részébe. A nagyobb növényeket – ha mozdítani tudjuk őket – állítsuk bele a fürdőkádba vagy a zuhanytálcába, néhány réteg jól átnedvesített töröközőre, és engedjünk alájuk legfeljebb 3 centiméter magasságban vizet. Árnyékoljuk a lakást, de ne sötétítsük le teljesen. 

 Pap Edina
 kertészmérnök