Nyár végi növényvédelmi teendők a zöldségeskertben

Nyár végi növényvédelmi teendők a zöldségeskertben

Gazdabolt 2013. okt. 14.
Augusztus végére befejeződött a korai zöldségfélék betakarítása. A növényi részek összegyűjtését és megsemmisítését haladéktalanul el kell végezni. A betegségek tüneteit mutató növénymaradványokat forgassuk mélyen a talajba, vagy komposztáljuk, és csak végső lehetőségként, nagy mértékű fertőzöttség esetén égessük el azokat.

A káposzta-bagolylepke második nemzedéke július végétől, augusztus elejétől veszélyezteti a fejes káposztát, de megtámadhatja pl. a paradicsomot, a salátaféléket és a borsót is. Kártétele a káposzta esetében a legsúlyosabb, mert lárvái mélyen berágják magukat a fej belsejébe, ezáltal rontják a termés minőségét és tárolhatóságát. Rágásuk nyomán - elsősorban csapadékos időben - elszaporodhatnak kórokozó szervezetek, amelyek a fej bűzös rothadását idézik elő. A fiatal lárvák ellen káposztában pl. Steward 30 DF, Dipel ES, Decis Mega vagy Sherpa használható.

A soktápnövényű gyapottok-bagolylepke hernyói augusztus-szeptemberben jelentős károkat okozhatnak főként a paradicsomon, a paprikán, a zöldbabon és a csemegekukoricán. Az ellenük való védekezést nehezíti, hogy a termés belsejében fejlődnek, és a termésérés idején károsítanak. A védekezés ennél a fajnál is a fiatal, még be nem rágott lárva ellen kell, hogy történjen az adott kultúrában e célra engedélyezett növényvédő szerrel. Mindkét bagolylepkefaj rajzása fény-, illetve feromoncsapdával is nyomon követhető.

Száraz időjárásban a káposztaféléket a káposzta-levéltetű is jelentős mértékben károsíthatja. Szívogatása nyomán a levelek torzulnak, a növény fejlődése visszamarad, a leveleken megjelenő hamuszürke, viaszos váladék és cukorban gazdag ürülék (mézharmat) pedig eladhatatlanná teszi a termést. A kártevő ellen Actara 25 WG vagy Pirimor 50 WG javasolható, amelyekhez a viaszos levelű káposztafélék esetében nedvesítő szert (pl. Nonit) érdemes keverni.
A levéltetvek elleni védekezést a többi zöldségnövény esetében is folytatni kell, nyár végén is.

A burgonyabogár a burgonyán kívül a tojásgyümölcsöt is kedveli, továbbá paradicsomon is károsíthat. Az ellene való legjobb védekezés kis kertben az, hogy az imágókat, illetve a petecsomókkal "megrakott" leveleket összeszedjük és megsemmisítjük. A növényvédő szerek közül burgonyában pl. az Actara 25 WG, a Mospilan 20 SP vagy az Alverde vethető be ellene.

A másodvetésű babot a babrozsda veszélyezteti. A védekezést az első tünetek észlelését követően, szükség szerint megismételve végezzük el Amistarral vagy a megfelelő réztartalmú szerekkel (pl. Rézoxiklorid 50 WP, Champion 50 WP). A borsón száraz őszön a lisztharmat ütheti fel a fejét, pl. a Thiovit Jet hatékony ellene.

A még helyben maradó gyökérzöldségek közül zelleren száraz időben a közönséges takácsatka okozhat komoly károkat. Ellene jelenleg azonban nincsen engedélyezett növényvédő szer, így tartsuk szem előtt, hogy atkaölő szereket nem használhatunk a lomb védelmére. A sárgarépa és a petrezselyem levelén a lisztharmat képezhet fehéres bevonatot, ellene - az első tünetek megjelenésétől, a kezelést szükség szerint megismételve - megfelelő kéntartalmú növényvédő szerrel védekezhetünk.

Amennyiben a termőév folyamán talajlakó kártevők (pajor, drótféreg) károsításával találkoztunk, a talajkezelést a növények lekerülése után haladéktalanul végezzük el. E célra kis kertekben a Force 1,5 G használata engedélyezett.

Minden esetben olvassuk el és kövessük a növényvédő szerek csomagolásán feltüntetett, használatra vonatkozó előírásokat. A betakarítás közelsége miatt pedig egy-egy, még szükségesnek ítélt permetezés kapcsán különösen ügyeljünk az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartására!

Pap Edina
Vétek Gábor