Növényvédelmi teendők – 2024. március 4. hét

Növényvédelmi teendők – 2024. március 4. hét

Dr. Varga Mária 2024. márc. 28. Kb. 10 perc olvasás

Sándor, József és Benedek a néphit szerint zsákban hozza a meleget. Általában a várható felmelegedés idejét választjuk a telelőhelyen tartott növényeink szabadba viteléhez. Növényvédelmi szempontból tekintsük át a tennivalókat a leggyakrabban teleltetett leánder és muskátli vonatkozásában.

A jó kertész gondosságával vizsgáljuk át a leánderek és a többi teleltetett mediterrán dísznövény egészségi állapotát. Ha különféle kártevők, pajzstetvek, levéltetvek, gyapjas pajzstetvek, liszteskék, takácsatkák jelenlétét állapítjuk meg, feltétlen szabaduljunk meg tőlük! Ne hagyjuk tovább szaporodni őket, mert egész évben gondot fognak okozni!

Liszteskével fertőzött levelű murvafürt

A pajzstetűfélék és a levéltetvek ellen Mospilan=Spilan (áprilistól már csak feltételes forgalomban kapható) rovarölő készítményt ajánlom. A takácsatkák ellen speciális atkaölő szert válasszanak. Kisebb atkafertőzésnél hatásos a káliszappan tartalmú Biosol is. Az atkák gyérítésekor bő permetlé mennyiséggel, más szerekkel nem keverve juttassuk ki a nagyobb hatékonyság érdekében. Gyakori a fényét vesztett, foltos levelek látványa. Sokan tripszekre gyanakodnak, de a tünetekért a takácsatkák felelősek. Szívogatásuk nyomán tűhegy nagyságú fehér foltok sokasága távolról úgy tűnik, mintha a levelek fakulnának. Az atkák nőstényei a magasabb hőmérsékletű telelőhelyeken áttelelnek és még szaporodhatnak is. Kiteleltetéskor célszerű a károsodott leveleket eltávolítani.

Csak üzletünkben átvehető!
Mospilan 20 SG 4 g

1 330 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Floramite 240 SC 5 ml

2 081 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Ortus 5 SC 50 ml

2 767 Ft
Részletek
Káliszappan 0.5 l

2 025 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Switch 62,5 WG 10 g

1 872 Ft

A portól is szabadítsuk meg növényeinket. A „zuhanyoztatáshoz” a külső levegő hőmérséklete érje el legalább a 15 oC-ot. A felesleges hajtásokat vágjuk vissza.

Meleg tavaszi napokon bőven öntözzük és tápoldatozzuk a növényeket, a hajtásfejlődés megindulásakor akár hetente. A leánder vegetációban is sok vizet igényel. Nem szükséges évente átültetni. A ládában vagy cserépben lévő földből mindössze 10-20 cm réteget célszerű felújítani. A leánder az általános virágföldben érzi jól magát, de ma már kapható leánderföld is. Megspórolhatjuk a rendszeres tápoldatozást, ha virágzó növényekhez javasolt tartós hatású tápot keverünk a talajhoz, illetve felülszórjuk a cserepeket.

A kijuttatott felülkezelő műtrágyát lazán dolgozzuk a talajba

Speciális teendők várnak ránk a muskátlik telelőhelyről való kivitelekor is. Többféle teleltetés ismert. Őszi visszavágás, illetve az őszi dugványozás esetén koraibb virágzás várható. Új, vagy kissé feljavított földet tegyünk a ládákba.

Az állományból távolítsuk el a tartósan száraz vagy fekete „harisnyás” növényeket. Velük a továbbiakban nem érdemes foglalkozni: nem gyógyíthatók. A kiemelt beteg tövek helyére kockázatos új növényeket ültetni. Használjuk új virágföldet, az edényt, balkonládát fertőtlenítsük ki. Ha mégis pótolnánk, az új növények beültetése előtt célszerű beöntözni a földet rezes készítménnyel.

Az ősszel visszavágott muskálti korábban virágzik

Az áttelelt muskátli két gyakori károsítója a szürkepenész és a kétfoltos takácsatka. Atka ellen a leándernél leírtak az irányadók. A szürkepenészes muskátlitöveket el kell távolítani, a megmaradt növényeket pedig Switch 62,5 WP gombaölő szerrel kell lepermetezni.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó