Növényvédelmi teendők – 2024. április 4. hét

Növényvédelmi teendők – 2024. április 4. hét

Dr. Varga Mária 2024. ápr. 23. Kb. 10 perc olvasás

A legkisebb kert – zsebkendőnyinek is nevezzük – sem lehet rózsa nélkül. Élmény, ha rózsatövek színes látványa fogadja az embert. Az idén a megszokottnál jóval korábban érkeznek hívatlan látogatók is.

Sokan panaszkodnak már áprilisban a levélsodró rózsadarázs érdekes tünetére. A levélkék a főér mentén csőszerűen összesodródnak. Ezekben a csövekben június végéig egy vagy több, fehéres, ill. zöldes színű, barna fejű, 5-9 mm nagyságú lárva található. Ezek a levelek elsárgulnak, összezsugorodnak és lehullanak. A lárvák a talajban telelnek, majd bábozódnak. Az időjárástól függően a rózsa lombozatának kialakulásától jelennek meg a 3-5 mm nagyságú, fekete színű, sárgásbarna lábú darazsak. A nőstények tojásaikat a rózsalevél szélére rakják. A kikelő lárvák a levél fonákának hámozgatásával annak összesodródását okozzák. Nagyjából egy hónapon belül a lárvák elhagyják a leveleket, a talajba húzódnak, ahol áttelelnek.

A levélsodró rózsadarázs kártételének jellegzetes tünete
Fiatal lárva

A fertőzött leveleket minél előbb el kell távolítani. A sodródás kezdetén pedig permetezni is célszerű. A kezelést érdemes 7-10 napon belül megismételni. Különösen figyelemmel kell lenni azokra a rózsatövekre, melyeken évről-évre látható a fentiekben leírt tünet.

A korai kihajtás miatt számítani lehet a levéltetvek támadására is. A levéltetvek mellett megjelenhetnek a rózsabimbókon olyan apró, fehér rovarok (ugróvillások), amelyek nem tesznek kárt a növényben.

Ugróvillások a rózsabimbón

A rózsa legkoraibb és leggyakoribb betegsége a diplokarponos levélfoltosság, más néven feketefoltosság vagy csillagrozsda. Az egyes rózsafajták különböző mértékben fertőződnek. A legnagyobb károkat csapadékos, hideg időben, az egyoldalúan, vagy nitrogén túlsúlyosan táplált növényeken okozza a kórokozó. A talajhoz közeli leveleken jelennek meg először a tünetek: eleinte lila, sötétbarna, később fekete, néhány mm nagyságú foltok, amelyeknek széle csillagszerűen fogazott. Ritkábban ilyen foltok láthatóak a fertőzött hajtásokon, vesszőkön is, ahol a kórokozó a kéreg elhalását okozza. Az erősen fertőzött levelek elsárgulnak, majd idő előtt lehullanak. Előfordulhat, hogy nyár végén egyetlen levél sem marad a rózsákon.

A lehullott levelek a fertőzés forrásai. A tavaszi első fertőzést a hajtások foltjain kialakult gombaképletek is okozhatják. 

A betegség elleni védelmet elsősorban a rózsatövek megfelelő metszésével alapozhatjuk meg, amely magába foglalja a beteg hajtások eltávolítását is. A megfelelő tápanyagellátás a rózsa ellenálló-képességének fokozását is szolgálja. A kálium-túlsúlyos táplálás felel meg a rózsa igényeinek. A tünetek megjelenésekor lehet gombaölő szert is kijuttatni. Úgy válasszuk meg a készítményt, hogy hatásos legyen a lisztharmat és a rozsda ellen is. Ilyen az Alpha Solo és az Amistar.

Diplokarponos levélfoltosság

A rózsalisztharmat első tüneteit a betegségre fogékony fajtákon találhatjuk meg. Ebben az esetben is rendkívül fontos a feketefoltosságnál leírt termesztési körülmények biztosítása. A vegyi védekezés akár preventív is lehet, különösen az erősen fogékony fajták esetében.    

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó

Csak üzletünkben átvehető!
Alfa Solo ampullás 3x3 ml

2 698 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Amistar 0.2 l

13 045 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Teppeki 50 WG 1,5 g

1 372 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Mospilan 20 SG 4 g

1 329 Ft
Viano szerves trágya Rózsáknak 1,75 kg

4 990 Ft