Növényvédelmi teendők – 2023. szeptember 4. hét

Növényvédelmi teendők – 2023. szeptember 4. hét

Dr. Varga Mária 2023. szept. 26.

Szőlőinkben szüret idején egyre gyakrabban találkozunk a foltosszárnyú muslica kártételével.  A muslica 2012-ben érkezett hazánkba Amerikából, de igazi hazája a Távol-Keleten van. A kis „légy” terméskártevő, az érésben lévő vékony héjú gyümölcsökbe rakja tojásait, amelyben a kikelő lárvák (nyűvek) 19 növénycsaládba tartozó 84 növényfajt károsítanak. A gyümölcsök húsát roncsolják, ezután kezdenek táplálkozni. A gyümölcsöket a tojásrakási sebzés helyén általában gombák támadják meg rothadást okozva. A muslica a friss, érésben lévő gyümölcsöket támadja. 

2015-ben a nógrádi málnásokban óriási, váratlan pusztítást végzett. A termelők akkor a területek felszámolására készültek. Nagy volt az elkeseredettség. 

Nézzük, mit tehetünk a muslica ellen szőlőben?  A szőlő két fenológiai fázisa, a színesedés és érés- csapdákat kell kihelyezni. A fél literes műanyag palackok zárókupakjára 2 mm átmérőjű lyukakat fúrunk. A palackba bor és almaecet 1:3 arányú keverékét öntjük. A jellegzetes jegyek alapján – hímek szárnyvégén folt, ill. pötty (nyitóképen). A nőstények szárnyán nincs folt, kemény tojócsövükön apró sötétebb színű kitinfogak találhatók. A légy 2,5 – 3 mm nagyságú. Nagyszámú légy befogása idején Karate Zeon vagy Laser rovarölő szerekkel kell permetezni, lehetőleg a rajzás kezdetén. A tojás és lárva ellen már nincs lehetőségünk a szapora, évente akár 13 nemzedéket nevelő, hosszú életű, akár egy évig is életben maradó kártevő elleni védekezésre.  A párás, enyhe tél különösen kedvez a muslica megmaradásában.  

A muslica elleni védekezés optimális időpontjának meghatározására vizsgálatokat kezdtünk. A területen maradt fürtök átvizsgálásával a lárvák, a csapdákba berepült legyek számából a kártevő jövő évi lehetőségeit keressük. Az eredményekről időben beszámolunk.

Az utóbbi évek slágernövénye a babérmeggy úgy sövény-, mint szoliter formában. A dekoratív növény szépsége mellett azért is került kiválasztásra, mert a pikkelylevelű örökzöldek, a „tujafélék” kártevők, betegségek, tartási körülmények, vízháztartási gondok és egyebek okozta megoldhatatlannak tűnő problémái mellett a faiskolák a növény károsítókkal szembeni ellenállását ígérték. Ennek ellenére már a babérmeggy fiatal korában néhány betegséggel és több kártevő jelenlétével számolhatunk. 

A lisztharmat és a levéllikasztó betegség ellen tudunk – és kell is – azonos gombaölő szerrel védekezni. Hatásos az Alfa Solo, az Orius és a réz, kén kijuttatása. Fontos, hogy a fertőzés kezdetén permetezzünk és a permetlébe tegyünk nedvesítőszert is.

A kártevők közül leggyakoribb a vincellérbogár rágása. A levéltetvek és pajzstetvek sem ritkák. Ellenük a Mospilan, a Decis hatásos. A vincellérbogárnál alkonyatkor célszerű védekezni, mert akkor tartózkodik a növényen. Természetesen a felsorolt kártevők ellen egy időben lehet permetezni.

Az ültetés után vizet és tápanyagot kíván a növény. Bevált a Volldünger használata, ahol különösen a magas kálium-tartalom segíti a babérmeggy jó erőben tartását, a nitrogén pedig a növekedést.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó