Növényvédelmi teendők – 2023. szeptember 3. hét

Növényvédelmi teendők – 2023. szeptember 3. hét

Dr. Varga Mária 2023. szept. 19.

Korábbi tanácsaimban már említettem, hogy a selyemfényű puszpángmoly 3. nemzedékének lepkéi az évről-évre megfigyelt népességhez képest nagy számban repülnek. Elég az alkonyati órákban a bokrok közelében lenni, a jól felismerhető lepkék tömegei láthatók. Figyelmünket tehát az időszerű védekezésre kell irányítani.

A selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis) tojásrakása megtörtént, most már kis hernyók mozgása is tapasztalható. A kártevő nyugatról érkezését követően bizony sokan nem tudták felvenni a harcot a molyokkal szemben. A 4-5 cm hosszú kifejlett hernyók étvágya hatalmas, így sok korábban gyönyörű buxus bokor és sövény kivágásra ítéltetett.  Megmaradt növényeinken már most célszerű irtani a még érzékeny fiatal lárvákat, különösen azért, mert hamarosan a saját maguk által készített szövedék védelme alatt kezdik meg a telelésüket. Ebben a fejlődési fázisban csak az ún. piretroidok (Decis, Lamdex, Karate Zeon stb.) közül válasszanak. A kezelést nagy lémennyiséggel, a bokrok belsejébe juttatva, nedvesítőszerrel együtt (Nonit, Biosol) végezzék. Ezzel a jövő évi kártevő-létszámot jelentősen lehet csökkenteni. Már most érdemes a puszpáng gubacsszúnyog és –levélbolha, valamint a kagylós pajzstetű esetleges károsítására is figyelni.

A puszpáng gubacsszúnyog (Monarthropalpus buxi) kártételének első jelei augusztustól láthatóak. A levelek színén, a főér közelében sárgás, kerek foltok keletkeznek, a levél fonákán ugyanott hólyagszerű kidudorodások figyelhetők meg. Ezekben a dudorokban táplálkoznak a narancsszínű, lábatlan lárvák (nyitóképen). Márciusra a foltok növekednek és a levélfelület nagyobb részét elfoglalják. A hólyagokat gyakran felszakítják a cinkék és hangyák – táplálék után kutatva. Az erősen károsított levelek lehullanak és még a hajtás is elszáradhat. Védekezni a károsított levelek időben történő levágásával tudunk. A gubacsszúnyog egy nemzedékes kártevő.

A puszpáng levélbolha (Psylla buxi) kártétele következtében a növény csúcsi levelei felfelé görbülve kanalasodnak. Tavasszal zöldes színű, bolyhos viasz kiválasztással 2-3 mm nagyságú lárvák szívogatnak. A leveleket bőven borítja mézharmat, amelyen hamaroson megtelepedik a korompenész gomba. A vastag viaszlerakódás csökkenti a növény díszítőértékét és le is gyengíti azt. Május végétől jelenik meg az ugrólábakkal rendelkező kifejlett alakok, a 3-4 mm nagyságú levélbolhák sokasága. A lárvák telelnek a rügypikkelyek védelmében. A hajtások őszi levágásával, valamint a nyesedék megsemmisítésével védekezhetünk. Szükség esetén nyugalmi állapotban és május-júniusban lehet permetezni kontakt piretroidok közül választva.

A kagylós pajzstetvek ellen május-júniusban célszerű permetezni, amikor a lárvák a pajzsokat elhagyják, de még nem hozzák létre a sajátjukat. Ennek megfigyelésére a sárga ragacsos lapok nyújtanak segítséget. Bár a lárvák csak 0,3 mm nagyságúak és sárgák, tízszeres nagyítóval már megfigyelhetők. Védekezésre célszerű a felszívódó hatású Mospilan-t választani.
  
Dr. Varga Mária
szaktanácsadó