Növényvédelmi teendők – 2023. szeptember 2. hét

Növényvédelmi teendők – 2023. szeptember 2. hét

Pap Edina 2023. szept. 12.

Kertjeink kedvelt őszi virágjai az őszirózsák és a krizantémok. Károsítóik közel azonosak. Tekintsük át, hogy melyekkel találkozhatunk most, és milyen betegségek, kártevők fellépését tudjuk megelőzni.

Általában keveset beszélünk a tő- és szárbetegségekről, pedig egyre gyakrabban fordulnak elő virágágyásainkban. Támadásuk után a növény menthetetlenül elpusztul. Kórokozók: Fusarium, Verticillium és Sclerotinia talajgombák. Elhárításuk csak vetés vagy ültetés előtti talajkezeléssel lehetséges. Biológiai védekezéssel jó eredményeket érhetünk el a Trifender, illetve Trianum bio készítményekkel. A kezelés során az előírásokat maradéktalanul be kell tartani!

Sokan kérdezik, hogy hogyan és mikor alkalmazzák a biológiai „talajfertőtlenítő” készítményeket. Ezek a termékek hasznos talajgombák formulázott (porított) ivartalan szaporító képleteit, gombafonalakat vagy konídiumokat tartalmaznak. A hasznos gombák nagyon érzékeny élőlények. Túlságosan alacsony hőmérsékleten hibernálódnak (de túlélnek), túl nagy melegben azonban elpusztulnak. Leghatékonyabban a 15-25 oC közötti talajhőmérséklet-tartományban “dolgoznak”. Fontos, hogy a talajnak és ne a levegőnek a hőmérsékletét vegyük figyelmbe!

Száraz talajviszonyok között a talajgombák aktivitása csökken, ezért a megfelelő vízellátásról, beöntözésről gondoskodnunk kell, de kerüljük a túlöntözést. Az enyhén savas vagy semleges (pH 5-7) kémhatású közeget kedvelik, ami a legtöbb növény számára is ideális.

A talajgomba-készítményeket ültetésre, vetésre váró, előkészített, gyomtalanított területen hozzákeverhetjük a talajhoz, de öntözővízzel is kijuttathatjuk. A hasznos gombák általában 1-3 hónapig életképesek a talajban, ezért időről-időre újból ki kell juttatni őket. Használatuk mellett talajkezelésre (beöntözésre) semmilyen gombaölő készítményt ne alkalmazzunk. Tápoldatot, műtrágyát, illetve biostimulátort azonban használhatunk a kezelés mellett.

Az őszirózsán és a krizantémon is gyakori a lisztharmat és a szeptóriás levélfoltosság. A különféle rozsdabetegségek évről-évre felütik a fejüket kisebb-nagyobb mértékben. A kálium- és foszfortúlsúlyos táplálás, a szellős, világos környezeti viszonyok, illetve a túlöntözés elkerülése csökkenti a kórokozó gombák támadási esélyét. A felsorolt gombabetegségek ellen az Amistar használata javasolt, ami a szürkepenészes virágrothadás megelőzésére is jó hatékonysággal rendelkezik.
 
Néhány vírusbetegség, mozaik és sárgafoltosság, illetve levélsárgulás is előfordulhat mindkét kultúrában. A vírusok ellen nem tudunk védekezni. A tünetes növényeket minél előbb el kell távolítani az állományból. A vírusok leginkább mechanikai úton, metszőollóval, más eszközzel vagy kézzel vihető át egyik növényről a másikra, illetve az ún. vektorok, szívó kártevők (levéltetvek, tripszek, kabócák) terejeszthetik. Éppen ezért ezek irtása jelenti az elsődleges védelmet.

A kártevők közül leggyakoribbak az atkák, levéltetvek, tripszek, mezei poloskák, aknázólegyek. Ellenük esetenként a felszívódó Mospilan, vagy a kontakt piretoidok (Decis, Karate Zeon stb.) védekezhetünk. Az atkák ellen a Nissorun 10 WP vagy a Sanmite 10 SC használható.

Elsősorban a krizantém, ritkábban az őszirózsa legsúlyosabb kártevője a levélfonálféreg. Belső élősködő. A légzőnyílásokon át hatol a levélbe és az érközötti állományban károsít.  Gyakori öntözéssel, csapadékos időjárásban gyorsan terjed és rendkívül gyorsan szaporodik. A fonálférgek száma egy-egy levélben akár 5000 db is lehet. A megtámadott levelek a tő alsó részétől felfelé haladva száradnak, de elhaltan sem válnak le a tőről. A levélfoltok kezdetben sárga majd fekete színűek és a levél szélei felé haladnak.

A levélfonálféreg fertőzött növénymaradványokkal kevert talajjal, fertőzött anyanövényekkel vagy más szaporítóanyaggal terjed. A fonálféreg mérete 1 mm-nél kisebb, a fertőzött levelet vízbe téve a fonálféreg előjön és kézi nagyítóval is láthatóvá válik a gyors, kígyószerű mozgású kártevő.

A védekezés alapja a termesztési szabályok betartása: 2 évig a területre ne kerüljenek vissza gazdanövények, szellős, levegős, nem túl nedves körülményeket tartsunk, az öntözővíz lehetőleg ne kerüljön a növényre.

A Nemathorin 10 G talajfertőtlenítő szer csak a talajfonálférgek ellen hatásos.

A fonálférgek elleni biológiai védekezési kutatások az utóbbi időkben eredményesnek bizonyultak. 

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó