Növényvédelmi teendők – 2023. október 1. hét

Növényvédelmi teendők – 2023. október 1. hét

Dr. Varga Mária 2023. okt. 4.

Zajlik a szüret, hétágra süt az október eleji nap, a szőlőskerteket vidámság, kacaj és nóta tölti be. Ahol megfelelő időben elvégezték a növényvédelmet, a még szedésre váró alma, körte és birs méretes termései szinte mosolyognak a gazdára.

Szőlősgazdák jó-közepes termést várnak, a gyümölcsösökben a tavaszi lehűlések és a fagyok azonban megtizedelték a termést. A fagykárokat a rossz kötődés, termékenyülés után az embrió pusztulása követte. Utóbbiban a szélsőséges hőmérsékleti és csapadékviszonyok is szerepet játszottak. A korán érő gyümölcsök – cseresznye, meggy, kajszi- és őszibarack - jobban, az almatermésűek kisebb mértékben károsodtak. 

2023. évi utolsó felhívásomban tekintsük át, mivel segíthetjük jövő évi növényvédelmünk sikerét, mivel csökkenthetjük a károsítók tömegszaporodását, illetve a kórokozók járványos fellépését.

A régeben megszokott kemény telek, a rövidebb-hosszabb ideig tartó fagyok „segítségére” már nem számíthatunk. Úgy látszik, hogy a globális felmelegedés kitartóan velünk marad.

Az ún. higiéniai és lemosó permetezések jelentőségét sok szakember, több fórumon is szorgalmazza. A réz- és olajtartalmú készítmények felhasználását javasolják a különféle betegségek áttelelő képletei és a számos fejlődési alakban „túlélő” rovarfélék gyérítésére. A teljesség igénye nélkül kiemelnék néhányat: szőlőperonoszpóra és -lisztharmat, az újabban egyre szaporodó kisebb jelentőségű fekete rothadás és orbánc, az őszibarack és mandula levélsodró betegsége (tafrina), a szinte minden gyümölcsöt támadó monília, almatermésűeken a varasodás és lisztharmat, dísznövényeinken a lisztharmat, levélfoltosságok és levéllyukacsosodás, rozsdabetegségek stb.

Számos kártevő rovar közül különösen nagy odafigyelést igényel az amerikai szőlőkabóca – a szőlő aranyszínű sárgaság vírusának vektora – és az amerikai lepkekabóca, a körtelevélbolha, az üvegházi molytetű, a vértetű és szőlő gyökértetű (filoxéra), a levéltetvek és pajzstetvek számos faja, a bogarak népes családjából bundásbogár, burgonya és amerikai kukoricabogár, ormányos és szúbogarak, stb. a lepkék családjában a gyümölcs- és szőlőmolyok, a szőlő- és puszpángilonca kétszárnyúak között a cseresznye és dióburok-fúrólégy, pettyesszárnyú muslica, a hártyásszárnyúak között a poloskaszagú darazsak és a szelídgesztenye-gubacsdarázs. 

Érdemes tehát néhány alkalommal még hátunkra venni a permetező gépet. Ne hagyjuk el a levélhullás idején végzett ún. higiéniai permetezést! Úgy végezzük el, hogy a már lehullott leveleket is érje a permetlé. Kedvező időjárás esetén ősszel még egyszer végezzük el a kezelést. Az új évben folytassuk a védekezéseket a hosszabban tartó felmelegedéskor – ez lehet akár februárban – , végül rügyfakadáskor. Higgyék el, megéri!

Gyakran hívnak szőlőkbe, néhány ismeretlen tünet meghatározása céljából. Tapasztalatom szerint a vírusbetegségek (pl. levélsodró vírus, Stolbur típusú vírus) az előző évekhez viszonyítva gyakoriak. Megelőzésre az ellenőrzött szaporítóanyagot kell választani! Az agrobaktériumos tünetek a tőkén és a kordonkarokon, valamint a fapusztító gombák (Stereum, Eutypa, Botryosphaeria stb.) esetében többnyire a tőkék kivágása vagy egyéb mechanikai munkák – pl. visszavágás – segíthet. Ezen munkálatok elvégzése a metszés során célszerű úgy, hogy még lombos állapotban a beteg tőkéket megjelöljük.

Jó kertészkedést és tavaszvárást kívánok!

Találkozzunk 2024 tavaszán!

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó