Növényvédelmi teendők – 2023. március 2. hét

Növényvédelmi teendők – 2023. március 2. hét

Pap Edina 2023. márc. 13.

A meteorológiai tavasz kezdetét (március 1.) követően rövidesen elérkezik a csillagászati tavasz első napja, március 21. Valójában tehát: itt a tavasz. 

Érezehető a gazdaboltokban is. Fogynak a vetőmagok, néha sorok állnak az elárusító helyeken. Készülnek a kertészkedők a palánták nevelésére. A jó minőségű vetőmag és a szakszerű munka az alapja a szép, egészséges palántáknak. Nézzük, mi a teendőnk!

Első lépés a vetőmagok helyének (cserepek, virágládák, szaporító tálcák stb.) fertőtlenítése. Erre alkalmas az 1%-os töménységű hipó vagy más fertőtlenítő szer. 

Szaporításra minden esetben jó minőségű, semleges kémhatású földet vásároljunk, amely keverhető perlittel vagy más tömörödést megakadályozó anyaggal. Fontos a magvetés mélysége, ami a mag méretének legfeljebb ötszöröse lehet. 

A magágyat langyos vízzel alaposan bepermetezzük, ezáltal jól átnedvesítjük a talajt. ½-1 óra elteltével helyezzük el a vetőmagot az előzetesen kialakított mélyedésekbe. Zárjuk le földdel, kissé tömörítjük. 3-4 napig nem öntözünk. A szaporító edényeket világos ablakba vagy más alapra helyezzük és kezdjük el öntözni, ha lehet, lágy vízzel (pl. esővíz). Jó tudni, hogy a palánták levélzetének megjelenése után, a középen látható új levelek sötétebb színe mutatja a vízhiányt. Vigyázzunk a túlöntözéssel! Ez a palánta gyökérzetének gyarapodása lefelé a megnyurgulást segíti elő, mely a palántát gyengíti.

Gyakori a már jó növésben lévő paprika palánták sárgás színe, ami nitrogénhiányt jelez. Ezt nitrogén-fejtrágyázással kezelhetjük. 

Gyakori a levelek foltosodása. A foltok lehetnek tartási hibák következményei. Adódhat a szellőztetés hiányából, a befülledt környezetből. Ilyenkor a foltok alakja mindig amorf. A baktérium és gomba okozta foltok alakja változó: a baktériumok vízenyős formában mutatkoznak a folt körüli világosabb kerettel, míg a különféle gombák száraz, színes foltosodása látható. Mindkét kórokozó ellen a gyakori, 5-7 naponkénti rezes (pl. Cuproxat FW, Meteor stb.) permetezést javaslom.

A palánták kiültetésének helye legyen tápanyagban gazdag, levegős talaj. Az öntözéssel óvatosan kell bánni! A túlöntözés sokszor a palánták pusztulását okozhatja!

Aki a lemosó permetezést még nem végezte el, rügyfakadáskor is megteheti pl. Vegesol eReS készítménnyel. Az őszibarack, mandula rézérzékenysége miatt a lemosó kezelés utolsó lehetősége a bimbós állapot.

Dr. Varga Mária
növényvédelmi szaktanácsadó