Növényvédelmi teendők – 2023. március 1. hét

Növényvédelmi teendők – 2023. március 1. hét

Pap Edina 2023. márc. 7.

A kertészek ismétlődő gondjai mellett valószínűleg eddig ismeretlen károsítók érkezésére is számíthatunk most kezdődött új kertészeti idényben. Felkészülten várjuk őket!

A felkészültség elengedhetetlen feltétele a lemosó permetezés, aminek fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Többen költségkímélésre hivatkozva elhagyják ezt a nagyon fontos műveletet. Ezzel a rossz döntéssel az egész évi növényvédelmi beavatkozások alapjai hiányozni fognak!

Kártevők és kórokozók sokasága várja gazdanövényeik ébredését. Ezt az állapotot tudja kezelni a lemosó permetezés réz+kén+olaj kombinációja. Csonthéjasokra a Vektafid R-et, almatermésűekre a Nevikén Extrát javaslom 2 deciliter/10 liter permetlé adagban. A kezelést bő lével, lemosásszerűen kell elvégezni!

Csonthéjasokban ezt követően rügyfakadás előtt – elsősorban a monília ellen – 1 dl/10 liter permetlé dózisban érdemes újra permetezni. Végül fehér- ill. pirosbimbós állapotban megismételni a kezelést ugyanilyen adagban. Ekkor, ún. barkás állapotban célszerű a szőlőt is lemosni Nevikénnel. 

A permetezés kiegészítése céljából a fákat meg kell tisztítani az előző évről megmaradt beteg gyümölcsöktől és egyéb oda nem illő növényi részektől, pl. korhadt, beteg hajtásoktól, fakorhasztó kórokozóktól és az őszről a fákon maradt taplógombák termőtestjeitől.   

Az újabb kutatások az őszi kezelések fontosságára is felhívják a figyelmet. Többen abba a hibába esnek, hogy a kopasz fákat permetezik, pedig lombos állapotban célszerű elvégezni az őszi lemosó kezelést! Ebben az időszakban tudjuk a varasodás, a szilvalevelek vörösfoltossága, a lisztharmat, a cseresznye és meggy blumeriellás levélfoltossága, a levéllyukacsosodás áttelelő képleteit és egyéb kórokozókat gyéríteni, ill. elpusztítani. Ez a permetezés fontos a kártevők telelőre vonuló alakjainak (kaliforniai pajzstetű, vértetű, atkák stb.), gyérítésére.

Ha a tavalyi évben az őszi lemosó permetezés elmaradt, idén feltétlenül iktassuk be növényvédelmi programunkba.

Dr. Varga Mária
növényvédelmi szaktanácsadó