Növényvédelmi teendők – 2023. május 3. hét

Növényvédelmi teendők – 2023. május 3. hét

Pap Edina 2023. máj. 15.

A sok eső hatására kertjeink szépsége szembetűnő. A gyümölcsfák lombja haragos zöld, a bokrok és virágok életerősek. Nyílnak az íriszek, a peóniák és a bangiták. Igaz, kevés lesz a gyümölcs: sok esetben elfagyott és pusztítja a monília is.

A moníliafertőzés tünetei már virágzás előtt is megjelentek. Azóta folyamatos az újrafertőződés. Igaz ez ott is, ahol a permetezéseket a „nagykönyv” utasításait maradéktalanul betartva végezték: kora tavasztól két alkalommal rezes lemosó, virágzásban háromszor felszívódó gombaölő szer...

Az időjárás a monília számára kifejezetten kedvezően alakult, a fagykár viszont a fákat gyengítette. Továbbra is javasolt a moníliás hajtások visszametszése! 

Még mindig érdemes permetezni: az előző felhívásokban említett hatóanyagokat célszerű váltani a rezisztencia kialakulásának megakadályozása céljából.

A Fontelis 20 SC kevésbé ismert gombaölő szer. Más gombabetegségek, pl. lisztharmat, varasodás, szürkepenész ellen is hatásos, élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 3 nap (kivéve alma, körte, birs, ebben az esetben 21 nap az é.v.i.).

A Kenja monílián kívül a szürkepenész ellen is hatásos. A felületen ható kontakt készítmények közül ajánlom a réztartalmú gombaölő szereket is a rézérzékenység figyelembe vételével!

Néhány ismert, sőt „közismert” gyümölcsmolyról – alma-, barack-, keleti-, szilvamolyok – tájékoztatom az Olvasókat. Az információ szükséges, mert a molyok rajzását kitűnően regisztráló feromoncsapdák nem mindenki számára elérhetők. Az almamoly kártételét szinte minden kertészkedő ember ismeri. 

Az áttelelő nemzedék rajzása megkezdődött. A rajzás elhúzódó, akár június végéig is tarthat. A lepkék alkonyatkor repülnek, ezért a védekezést is ebben az időszakban célszerű végezni Lamdex, Karate Zeon stb. készítményekkel. Jó, hogy ebben az időszakban már a méhek is „hazatérnek”.

Egyúttal a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly lepkéi ellen is célszerű permetezni. Igaz, a szilvamony lepkéi kb. két héttel később kelnek a bábokból, de permetezni a szilvafákat is érdemes, mert a molyok – különösen a keleti gyümölcsmoly – a szilvafákat is támadja. A lárvák többnyire június elején jelennek meg. Ellenük ajánlom a Dipel DF biológiai rovarölő szert. A készítmény Bacillus thuringiensis elölt spóráit tartalmazza, amelyben méreganyag (toxin) a van. Ez az anyag a lárvák lúgos kémhatású bélrendszerében aktiválódik, a kristályok pedig a lárva bélcsatornájában sebzéseket okoznak. A lárva minden esetben elfertőződik és elpusztul.

Az, aki a kémiai növényvédelemben bízik, válassza a Coragen 20 SC felszívódó rovarölő szert, ami nemcsak a lárvák izomsejtjeit károsítja, de  tojásölő hatása is van. A lepkék tömeges rajzásakor és két héten belül megismételve kell felhasználni a Coragen SC-t. 

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó