Növényvédelmi teendők – 2023. május 2. hét

Növényvédelmi teendők – 2023. május 2. hét

Pap Edina 2023. máj. 8.

Sorra érkeznek jelzések sokféle növénykultúra vonatkozásában kisebb-nagyobb, amorf rágásokról. A kártevők, amelyek egyértelműen hernyók. Nem kímélik a díszbokrokat, köztük a korallberkenyét, bangitákat, de a gyümölcsfákat sem. Kis zöld hernyó, szender, araszoló és néhány egyéb lárva ellen célszerű védekezni. Teljes kifejlődésükig többször vedlenek, egyre nagyobb méretűek és falánkabbak lesznek, így az általuk okozott kár is számottevő lesz. Jó hatású a kontakt Lamdex, Karate Zeon és egyéb, piretroid csoportba tartozó rovarölő szer. 

A monília a gyümölcsfákon kívül egyes díszbokrokat sem kímél. A leginkább javasolt tennivaló a beteg hajtásrészek visszametszése az egészséges hajtásrészekből legalább 5 cm-es darabbal.

Láthatóak fagykárok is kisebb-nagyobb mértékben. A tél ugyan enyhe volt, de kora tavasztól több alkalommal történt lehűlés, fagypont körüli, sőt fagypont alatti hőmérsékletek is előfordultak. A fagyzónába lévő növények egyes részei, 1-1 hajtás vagy virágkezdemények károsodása a monília tüneteitől jól megkülönböztethetőek.

Az őszibarack és a mandula tafrinás fertőzöttsége az elmúlt éviekhez képest alacsonyabb mértékű. A védekezésre javasolt Alfa Solo, Folicur kijuttatása akár el is maradhat. A tünetes leveleket viszont érdemes eltávolítani.

A meztelen csigák is előjöttek. Vízhez közeli, illetve az öntözött, nedves területeken már most látványos a kártételük. Az ellenük való vegyszeres védekezés eredménye nem elegendő. A metaldehid hatóanyagú csigaölők (pl. Limex) csak rövid időre tartják távol a csigákat. A csigák elleni praktikák: a csigák testének kiszárítása oltott mész kiszórásával, a csigák befogása vonzó illatanyagot tartalmazó csapdákkal, valamint néhány csigatáplálékkal élő állatfaj (pl. némakacsa, sün) tartásával és jóltartásával. A telelő helyeken tojásállapotban lévő csigák mostanra fokozatosan kifejlődtek és fel is erősödtek, étvágyuk egyre fokozódik. Nem szabad megvárni a létszámnövekedést!

Nemsokára virágzik a fekete szeder (képen). Évről-évre visszatérő probléma a termés egy részének kifehéredése. Az ilyen termések élvezhetetlenek. A tünetért a szeder levélatka a felelős. Az atka a virágzás idején támadja meg a növényt, behatol a virág belsejébe és ott fejlődik tovább. Szívogatása során méreganyag keletkezik, aminek hatására nem alakulnak ki a színanyagok.

Az előző előrejelzésekben említett kártevők közül a poloskaszagú darazsak, a cseresznyelégy és a vértetű érdemel figyelmet.  A hajtáshervasztó darázs is megjelent körtefáinkon és találkozhatunk károsításának jellegzetes tüneteivel: a nőstény darázs a hajtásvégeken körkörösen lyukakat készít, amelyek közül egyet kiválaszt, és abba rakja tojását. A hajtásvég ezután lekonyul, elveszti turgorát. 

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó