Növényvédelmi teendők – 2023. június 5. hét

Növényvédelmi teendők – 2023. június 5. hét

Pap Edina 2023. jún. 25.

Az elmúlt hetekben több kertészkedő jelezte, hogy a levéltetvek elleni védekezésre készülés során „furcsa bogarakat” fedezett fel. Igaz, a látottak nem bogarak, hanem molytetvek, illetve lepkekabócák.

Az időjárási körülményekhez igazodva mindkét kártevő tömeges felszaporodására számíthatunk. Éppen ezért érdemes mindkettőt „jobban megismerni”. Tünetileg sok a hasonlóság, de életmódjuk jelentősen eltér egymástól. Mindkettő az amerikai kontinensről betelepült (invazív) faj, de a lepkekabóca jóval később érkezett hazánkba.

A molytetvek kezdetben üvegházban károsítottak, de a globális felmelegedés lehetővé tette a mediterrán fajok szabadban való elterjedését. A lepkeszerű rovar 1,5 mm-nél alig nagyobb. Petéit a levelek fonákjára rakja. Lárvái és bábjai is károsítanak. Évente legalább 10 nemzedéke van, 1-1 nőstény több száz petét rak. A kifejlett alak lepkéhez hasonlít, lisztszerű viaszporral behintve, cikázva repül. A viaszpor valójában pikkely.

A molytetű a párás meleget szereti. A kikelő lárvái még mozgékonyak, amíg letelepedési helyüket keresik, és kialakul a lárvabölcső. Később helyhez kötötten, a levelekhez szorosan tapadnak viaszos burok védelmében. Populációja mindig vegyes. Extrém esetben egy-egy levélen akár ezernél is több lárva lehet. Szívogatása hatására a levelek hervadnak, majd lehullanak.

A molytetvek vírusterjesztők!

A rovarölő szerek szinte csak a repülő alakot pusztítják. A betelepedés idején célszerű védekezni és 3-4 napon belül megismételni a kezelést. A hatóanyag-váltás vagy a szerkombináció is javasolt: Mospilan, Voliam Targo, Teppeki + tapadásfokozó és a NeemAzal készítmények közül választhatnak.

Az amerikai lepkekabóca hazánkban 2004 óta ismert. A kártevő főleg a mediterrán térségben érzi jól magát, de a globális felmelegedés hatására északabbra is eljutott. Faiskolák, csemetekertek környezetében gyakran felbukkan, hiszen a fás növények kérgében elhelyezett tojásai telelnek át. Szívesen használják tojásrakásra a borostyán vastagabb hajtásait, amibe 1, ritkán 2-3 tojást helyeznek el nyár végén.

A lepkekabóca erősen polifág. Krémfehér, majd hamvasszürke lárvái nagy mennyiségű nedvet vonnak el a növénytől, és az ebből származó cukrokat a növény felületére ürítik. Ez a mézharmat, amire később rátelepedik a korompenész. Szinte valamennyi gyümölcsfán, ott is főleg a sarj- és vízhajtásokon károsít a lárva és a nimfa alak (nyitókép).

Egynemzedékes faj. A kabóca hamvasszürke, szárnyán sötétszürke pettyek láthatóak, 5-8 mm nagyságú, szemei okkersárgák. Lárváik májustól jelennek meg. A lárva négyszer vedlik, testfelületét viaszpelyhek borítják. A levél felületén is viaszpelyhek találhatók a levedlett lárvabőrrel együtt.  

A védekezés nehézkes, mert a permetcseppek hatására a kabócák elpattannak. A rovarölő szert tapadásfokozóval célszerű kijuttatni. 

Biológiai védelemben az ún. ollós darázsra számíthatunk. 

A kabócák közül említésre érdemes faj az amerikai szőlőkabóca. A szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma terjesztőjeként ismertük meg. A betegség karantén, a kabóca viszont nem. Éppen ezért szőlőink védelme érdekében szükséges az időzített védekezés a szőlőkabóca ellen! 
 
Dr. Varga Mária
szaktanácsadó