Növényvédelmi teendők – 2023. június 5. hét

Növényvédelmi teendők – 2023. június 5. hét

Pap Edina 2023. jún. 25.

Az elmúlt hetekben több kertészkedő jelezte, hogy a levéltetvek elleni védekezésre készülés során „furcsa bogarakat” fedezett fel. Igaz, a látottak nem bogarak, hanem molytetvek, illetve lepkekabócák.

Az időjárási körülményekhez igazodva mindkét kártevő tömeges felszaporodására számíthatunk. Éppen ezért érdemes mindkettőt „jobban megismerni”. Tünetileg sok a hasonlóság, de életmódjuk jelentősen eltér egymástól. Mindkettő az amerikai kontinensről betelepült (invazív) faj, de a lepkekabóca jóval később érkezett hazánkba.

A molytetvek kezdetben üvegházban károsítottak, de a globális felmelegedés lehetővé tette a mediterrán fajok szabadban való elterjedését. A lepkeszerű rovar 1,5 mm-nél alig nagyobb. Petéit a levelek fonákjára rakja. Lárvái és bábjai is károsítanak. Évente legalább 10 nemzedéke van, 1-1 nőstény több száz petét rak. A kifejlett alak lepkéhez hasonlít, lisztszerű viaszporral behintve, cikázva repül. A viaszpor valójában pikkely.

A molytetű a párás meleget szereti. A kikelő lárvái még mozgékonyak, amíg letelepedési helyüket keresik, és kialakul a lárvabölcső. Később helyhez kötötten, a levelekhez szorosan tapadnak viaszos burok védelmében. Populációja mindig vegyes. Extrém esetben egy-egy levélen akár ezernél is több lárva lehet. Szívogatása hatására a levelek hervadnak, majd lehullanak.

A molytetvek vírusterjesztők!