Növényvédelmi teendők – 2023. június 3. hét

Növényvédelmi teendők – 2023. június 3. hét

Pap Edina 2023. jún. 11.

A gyümölcstermesztők általános problémája a napról-napra erősödő korai gyümölcshullás. Okai a környezeti szélsőségek és rendellenességek mellett a növényi kórokozók és kártevők fokozott jelenléte.

A gyümölcshullásért felelős időjárási tényező a késői fagyokat követő tartós hideg, sok széllel. A megporzás hiányosságai arra vezethetők vissza, hogy a méhek „kirepülése” a szokásosnál jóval később kezdődött, ám azt követően is szakaszos és visszafogott volt.

Gyümölcshullásról három fejlődési (fenológiai) szakaszban beszélhetünk:

1.    közvetlenül virágzás után az ún. tisztuló hullás, ami természetes önszabályozás
2.    június elején, de 2023-ban már május közepétől az időjárás szélsőségei, a hideg és meleg időszakok gyors egymásutánja, hirtelen berobbanó meleg és a rendkívül sok csapadék
3.    közvetlenül gyümölcsérés előtt: erős szelek, sok csapadék és tápanyaghiány vagy tápanyag-egyensúlyzavar

Idén március 15-én az egész országban kisebb-nagyobb fagyot, majd 3 napig tartó éjszakai lehűlést tapasztaltunk. Ez többnyire megelőzte a virágzást és valószínűleg csak enyhébb károkat okozott. Március 27-én országosan sarkvidéki hideg betörés nyomán 2-4 éjszakán át kritikus lehűlést tapasztalhattunk. Szinte mindenütt megkezdődött a virágzás, az ország déli területein akár már el is virágzott a kajszi és néhány korai őszibarack, valamint megkezdődött a cseresznye és szilva virágzása.

Az elmúlt évek aszályai következtében a virágok termékenyülő képessége és kondíciója nem volt tökéletes. A lombkorona egy-egy része még ki sem hajtott a fagyok következtében. Tudjuk, hogy ha a sárgabarack bibéje megfázik, nem kötődik a gyümölcs. 

A cseresznye és meggy túl korai színesedése és hullása helyenként a termés nagy részét érinti. Kiderült, hogy a csökött termések zöme megtermékenyült, csak embriójuk pusztult el. Ez a virágzást követően tartósan hideg időben biztosan bekövetkezik.

Hasonló jelenséget tapasztaltunk a fügefákon, -bokrokon, különösen a fagyzugos területen. Valamennyi 2-3 cm nagyságú termés megsárgulva lehullott. Ezeket a körülményeket ez a valójában szubtrópusi növény már nem viselte el.
  
A fák levelei gyakran a gyümölcstől vonják el a tápanyagot és a vizet. Talán el sem képzeljük, hogy az elmúlt 2,5 hónapban lehullott nagy mennyiségű csapadék a talaj mélyebb rétegeibe még nem érkezett meg, a tápanyag felvétele is ezért akadályozott.

Növényvédelmi szempontból egyes vírusbetegségek, pl. sárgabarackon és szilvaféléken a himlővírus, a monília gyümölcsön, a gnomóniás levélbarnulás, a cseresznye és sárgabarack esetében és a tafrinás levélfodrosodás által károsodott levelek tömeges hullása a fák termésvesztéséhez is vezetett.

A kártevők vonatkozásában a gyümölcshullásért felelős fajok általában a poloskaszagú darazsak, a gyümölcsmolyok, a különféle darazsak, legyek stb. Az ellenük való védekezésben az időzítés különösen fontos, hogy ezáltal megelőzzük a túlszaporodás (gradáció) kialakulását.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó