Növényvédelmi teendők – 2023. július 4. hét

Növényvédelmi teendők – 2023. július 4. hét

Pap Edina 2023. júl. 24.

Az utóbbi hetekben több kertészkedő jelezte, hogy gyümölcsfáikon, elsősorban az őszibarackon az érésben lévő gyümölcsökön zöld bogarak sokaságát tapasztalja. Ezek a bogarak a termést rágásukkal károsítják.

A „zöld bogarak” két bogárfajt képviselnek. Mindkettő külső jellemzői hasonlóak, mégis több eltérés is tapasztalható. A Bogarak rendjének egy családjába, a ganéjtúrófélék közé tartoznak.

A zöld cserebogár, amit fináncbogárnak is neveznek mérete kb. 2 cm, háta domború. Elsősorban a szőlő lombkártevője, de alkalmanként az őszibarack gyümölcsét is megrághatja. A szőlőleveleken látható rágás nyomán a levélerek megmaradnak, csak a levéllemezt rágják ki. Általában június-júliusban rajzik.

A zöld cserebogár lárvája jelentős kárt okoz, a talajban töltött 2-3 éves lárvaállapotban a növények, elsősorban gyümölcsfák gyökereit rágja.

Az aranyos rózsabogár, amit Szent István bogárnak is neveznek szintén 2 cm körüli méretű, fémes zöld színű virágbogár. Májustól szeptemberig gyakori. Fő tápláléka a pollen, nektár és virágszirmok. Elsősorban a rózsán látható. Testfelépítése széles, lapos, potrohán világosabb mintázattal. Lárvája hasznos, a növényi hulladékot lebontja, ezért a komposztban szívesen látott „vendég”. 

Milyen lehetőségeink vannak a két bogár elleni védekezésben?

1.    Összegyűjthetjük őket ún. színcsapdával. A bogarakat a kék szín vonzza, ezért ha kék színű tálkákban erjedő gyümölcspépet helyezünk ki, a bogarak felkeresik és ott összegyűjthetők.  

2.    Ha a vegyszeres védekezést választanánk, akkor a Mospilan, Karate Zeon, Decis, Lamdex stb. jöhet szóba. A permetezést a nappali órákban célszerű elvégezni.

A gyümölcsök intenzív hullása gyakori. Okát keresve károsítót (gomba, baktérium, darazsak, más rovarok) nem észleltünk. Ilyenkor az almafák tömegesen lehullatják éretlen gyümölcseiket. A gyümölcshullásért elsősorban az kedvezőtlen időjárás a felelős.

Törekedni kell a termőegyensúlyra, vagyis a fák jó erőben és egészségesek legyenek. Ha kell, ritkítsuk a gyümölcsöt. A hullás okai a fagy általi rossz kötődés, a víz- vagy tápanyaghiány (kalcium, foszfor, vas). Probléma, ha a nyár elején hirtelen nagy meleg, szárazság köszönt be, ahogyan idén júniusban is.

A cseresznye – ahol nem fagyott el – tömeges hullása már bekövetkezett. A megtermékenyült cseresznyék embriója pusztult el a virágzás utáni tartós hideg miatt. Ezt követte a meleg, száraz idő, amikor aránytalan a párologtatás és a gyökerek csökkent vízfelvétele.

Jelenleg a szilvafák aszályos hullásáról érkeznek hírek. A szilva közismerten vízigényes. Ha a talaj hőmérséklete még hideg, de a hirtelen meleggé válik, a gyökerek vízfelvétele a levelek párologtatását nem tudja lekövetni, ezért a fa a túlélés érdekében elhullajtja fejletlen gyümölcseit. Hasonló helyzet következik be ősszel is tartós aszály idején.

Továbbra is láthatóak a kalciumhiány tünetei paradicsomon, paprikán, sőt cukkinin is. Pótlásáról ne felejtkezzenek el! Almánál a tárolhatóság is romlik a kalciumhiány következtében.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó