Növényvédelmi teendők – 2023. július 3. hét

Növényvédelmi teendők – 2023. július 3. hét

Pap Edina 2023. júl. 17.

A levéltetvek felszaporodása szinte napról-napra erőteljesebb. Most már nem hagyatkozhatunk a hasznos élő szervezetekre és még az ún. háziszerekre (csalánlé, szódabikarbóna stb.)sem.

Figyelembe kell venni, hogy a levéltetveknek évente akár 10-12 nemzedék is kifejlődik. A levéltetű-telepekben a különböző fejlődési alakok és az egymást követő nemzedékek is egyidőben szívogatnak. Az általánosan alkalmazott gyors hatású ún. piretroidok, pl. az ismert deltametrin (Deltan, Deltaphar, Decis) és a lamda-cihalotrin (Lamdex, Karate Zeon, Kaiso) mellett érdemes más hatóanyagokat is kipróbálni, pl. flonikamid (Teppeki) és a pirimikarb (Pirimor 50 WG) hatóanyagú készítményeket választani. Mindkét rovarölő szer szabad forgalomban vásárolható, és csak levéltetvek irtására alkalmas. Transzlaminárisan, azaz a levelek színére kipermetezve a levelek fonákáig terjed, de oldalirányban alig mozog. Kedvező, hogy hosszabb ideig tárolódik a levélszövetekben. A Teppeki esetében a talajra hullott szert a növények gyökereiken keresztül felveszik és a levelekbe szállítják. Permetezést követően a levéltetvek a táplálkozást azonnal abbahagyják, de csak néhány nap múlva pusztulnak el. Célszerű a betelepedés kezdetén permetezni és a kezelést 1-2 alkalommal megismételni.

A lisztharmat gomba tüneteivel kertjeinkben gyakran találkozunk. A másodlagos fertőzés ebben az időszakban fokozódik. Az almafa gyümölcsén hálózatos parásodás, gyümölcshullás következik be. Őszibarack termésén okkerszínű, szemcsésen nemezes, ki nem emelkedő foltok formájában jelentkezik, esetleg elmosódó, pirosas gyűrűvel a folt körül (képen).  Díszbokrokon (pl. orgona, babérmeggy, borbolya, mahónia, díszalma, kecskerágó, rózsa, rhododendron stb.), virágokon (pl. krizantemum) és a nagyobb lombos fákon (pl. tölgy, bükk, nyír, fűz stb.) is láthatók a lisztharmat tünetei. Védekezésre a kéntartalmú gombaölő szerek használata javasolt (Thiovit, Kumulus). A permetezést több alkalommal célszerű ismételni.

A szőlőperonoszpóra virágzás idején tapasztalható erős fertőzése az aszályos forróságban megtorpant. Az olajfoltok „mementóként” megmaradtak, a fonáki penészkiverődés megállt.

A szőlő feketerothadás egyre erősödő fertőzési nyomása arra figyelmeztet, hogy ezzel a kórokozóval is számolni kell a permetezési technológia összeállításakor. A korábbi levéltünetek mellett (vörösbarna, 2-3 mm nagyságú, kerekded foltok jelennek meg, melyek később 10 mm nagyságot is elérhetik. Közepük kiszürkül, benne fekete, tűszúrásnyi pontok= gombaképletek jelennek meg) most már a bogyókon látható szürkés sárga foltosodást követően 2-3 napon belül kemény, fekete múmiák alakulnak ki. A feketerothadás ellen a Delan Pro, Mystic és a Dynali mellett az agrotechnikai előírások betartása is fontos.

A szőlőlisztharmat-fertőzés levéltünetei sem számottevőek, a fürtök fertőződése pedig csak az elhanyagolt ültetvényekben tapasztalható.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó