Növényvédelmi teendők – 2023. július 1. hét

Növényvédelmi teendők – 2023. július 1. hét

Pap Edina 2023. júl. 3.

Az idén aggasztó méreteket ölt a gyűjtőnéven növénytetvek csoportjainak felszaporodása. A levélbolhák közül a körtelevélbolhák (2 faj), molytetvek (liszteskék) közül az üvegházi molytetű, a törpetetvek közül a szőlő gyökértetű, a dísztetvek közül a dió levéltetvek (2 faj), a gubacstetvekhez tartozó vértetű, illetve a valódi levéltetvek népes társaságának kiemelten fontos fajai:  a zselnicemeggy-levéltetű, a zöld  almalevéltetű, az uborka-, káposzta-, ribiszke- és alma levélpirosító levéltetvek, a fekete cseresznye-, zöld őszibarack-levéltetvek, a pajzstetvek közül pedig a kaliforniai, a szilva és az eperfa pajzstetű gyakori és sok problémát okoz.

A napokban erősen fertőzött uborkaleveleket hoztak. A sötét színű, potrohcsővel rendelkező tetvek teljesen beborították az uborka levelek fonáki részét. Szárnyas alakokat nem láttam az egybefolyó telepeken, de sok parazitát igen.

Ismeretes, hogy a tetvek általában védelmi rendszereket alakítanak ki: pajzs, gubacs, viaszszálak stb. Ezen kívül a kártevők mézharmatot választanak ki, ami szintén védi őket, mivel a mézharmaton a permetlé lepereg.  Mindezek ismeretében értjük, hogy különösen nehéz ellenük hatásosan védekezni.

Permetezéskor kizárólag felszívódó rovarölő szert válasszanak, amelyhez keverjenek Biosol káliszappant. Nemcsak tapadásfokozó, hanem a szer hatékonyságát is jelentősen növeli. A kezelést 2-3 alkalommal ismételni kell, mert a károsított növényi részeken egyidőben a kártevők szinte minden fejlődési alakja jelen van, és ezek közül némelyik ellenáll a rovarölő szer hatóanyagának. Ismeretes, hogy a legtöbb faj sok nemzedéket nevel. 

Néhány szőlőterületen kritikus szőlőperonoszpóra-fertőzést tapasztalhatunk. Ahol a permetezési technológiát az időjárás szélsőségeire hivatkozva (sok eső, hideg stb.) nem tartották be, a leveleken – különösen az új hajtásvégek szinte egész felületén – az olajfoltokat követően a kórokozó „kivirágzása” látható és a fürtök nagy része is fertőződött

Nagy bajban vannak azok a szőlősgazdák, akik a vegetáció kezdetétől csupán 1-2 alkalommal permeteztek kontakt gombaölő szerekkel. Pedig az automata előrejelzési rendszerek komoly riasztást adtak ki. Április, május hónapokban – a virágzás előtt is – a sok csapadék kedvező körülményeket teremtett a kórokozónak. Az utólagos védekezés a legtöbb esetben már alig hoz eredményt. Lisztharmat, fekete rothadás, orbánc is található a szőlőkben, elenyésző mértékben.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó