Növényvédelmi teendők – 2023. augusztus 4. hét

Növényvédelmi teendők – 2023. augusztus 4. hét

Pap Edina 2023. aug. 20.

Az elmúlt hetek csapadékos és meleg időjárásának hatására zöldséges kertjeinkben, szabadföldön, magaságyásban és fóliasátorban egyaránt a baktériumos és gomba eredetű betegségek tüneteit látjuk és különféle vírusok jelenlétét is tapasztaljuk.

Paradicsom- és paprikanövényeinket sokféle vírusbetegség támadhatja meg. Vírusok ellen nem tudunk vegyszeresen védekezni, de a beteg növényeket már akkor el kell távolítani, amikor a betegségeket átvivő, ún. vektor szívó kártevők megjelennek, illetve elszaporodnak. Ezen kártevők elleni védekezés kulcsa a későbbiekben a vírusbetegségek terjedésének.

Gyakoriak a baktériumos fertőzések is. Számos betegséget okozó baktériumot ismerünk, amelyek időszakosan járványszerűen lépnek fel. Jellemzőjük, hogy nemcsak a levelet, hanem a virágot, a termést és a szárat, vagyis az egész növényt megtámadhatják. Általános, hogy a fertőzést követően kialakult foltok körül vizenyős udvar látható. Később ezeken a foltokon barnulás, száradás következik be.

A baktériumok maggal vagy fertőzött növényi maradványokkal vihetők át, ezért mindig ügyeljünk a beteg növényi részek eltávolítására. A baktériumos betegségek ellen preventív, azaz megelőző módon, a már kialakult fertőzés terjedésének megakadályozására a rezes készítmények ajánlottak. A kórokozóknak kedvező időjárási viszonyok között permetezni kell a Meteor, Cuproxat, Cuprosan stb. készítményekkel. Élelmezés-egészségügyi várakozási idejük (é.vi.) általában 7 nap.

A rezes készítmények a gombabetegségek elleni védekezésre is alkalmasak.  A paradicsomvész (képén) fellépésekor viszont a 3 napos é.v.i.-jű, felszívódó hatású Amistar választása időszakosan célszerű.

Az uborka és cukkíni vírusok, baktériumok, gombák okozta betegségei ellen is az előbbiekben javasoltak az irányadók. A peronoszpóra megfékezésére is a paradicsomvésznél leírtak követendők. Az előzőekben jelzett a várakozási idők lerövidülnek:  5, ill. 3 nap. 

A káposztafélék baktériumos betegsége a növények élete során bármikor felléphet, meleg, csapadékos időben pedig nagy károkat okozhat. Számos gombabetegséget ismerünk, amelyek közül a levélfolt-betegségek mellett a peronoszpórás fertőzést emelem ki. A paradicsomvésznél részletezett védekezési lehetőségek mellett még a növények viaszos levélzetét is figyelembe kell venni, vagyis nedvesítőszer (pl. Nonit, Biosol stb.) használata is szükséges.

A káposztafélénél megemlítem a kevésbé ismert fuzáriumos betegséget. Tünetei: a levélerek, majd az érközök sárgulnak, későbbiekben a levelek elsárgulnak és lehullanak. A növények fejlődésükben visszamaradnak, nem fejesednek. A torzsában az edénynyalábok barnák. A kórokozó a talajban több évig fennmarad. A káposztafélék palántáinak kiültetésénél erre figyelni kell!

Hagymaféléken a vírusos sárgacsíkosság évről-évre látványos tüneteket produkál. A baktériumos betegségek elsősorban a tárolás során okoznak kisebb-nagyobb problémát. Gyakori a peronoszpóra és a hagymarozsda. A védekezéseknél a hagymafélék viaszos levélzete okán nedvesítőszer használata szükséges.

A bab esetében is gyakoriak a baktériumos betegségek. A védekezéseknél az előbbiekben összefoglaltak az irányadók. A káposztaféléknél említett fuzáriumos betegség mellett a fehérpenészes fertőzés is gyakran előfordul, ezért legalább 3 éves vetésforgó betartása szükséges.

A bab számos vírusbetegsége ellen nem tudunk védekezni, de a gyakran fellépő rozsdabetegség ellen igen, a felszívódó Amistar gombaölő szer használatával. 
 
Dr. Varga Mária
szaktanácsadó