Növényvédelmi teendők –2023. április 3. hét

Növényvédelmi teendők –2023. április 3. hét

Pap Edina 2023. ápr. 18.

Néhány hete megjelentek a vértetű kisebb telepei, különösen az évről-évre fertőzött almafákon. A kártevő elleni védekezés nehézkes.

Jó hatékonysággal bír a spirotetramat hatóanyag-tartalmú Movento, de csak növényvédelmi szakirányító jelenlétében alkalmazható, azaz I. kategóriás. Mit tehet tehát az almafák tulajdonosa?

A lemosó permetezést a lehető legkésőbbi időpontra tervezze, amikor almafák gyökerei között és a fák föld feletti zónájában, a sérült kéregrészek repedéseiben áttelelő kártevő a felmelegedés idején húzódik fel a magasabban lévő fás részekre. Ebben az időszakban érdemes alkalmazni a Vektafid A/E készítményeket lemosásszerűen. A készítmény a tetvek testfelületét beborítja és a légzésüket meggátolja. Később a tetvek a sérülésekre és a vízhajtások alapjaira telepednek, majd a lombkorona egyes részeit lepik el, ahol a nőstények nagyszámú utódot hoznak létre (fehér, viaszos kolóniák láthatóak). Megfigyelhető, hogy a korona belsejében a vértetűtelepek nagyobbak. Károsításuk nyomán a hajtások fejlődése visszamarad, torzulások, duzzadások kísérik kártételüket.

Sajnos, a vértetű a múlt század 20-as éveiben betelepített természetes ellensége, a vértetű-fürkészdarázs az indokolatlanul nagyszámú rovarölő szeres permetezések során tömegesen elpusztult. Éppen ezért ezt a hasznos kis rovart védeni kell úgy, hogy a rovarölő szerek felhasználását jelentősen korlátozzuk. A vértetű ellen alkalmazható rovarölő szerek (Mospilan, Karate Zeon, Lamdex stb.) kijuttatása során feltétlenül keverni kell a permetléhez hatásfokozó Biosol Káliszappan növényápoló anyagot. A permetezést erős vízsugárral, a szórófejet a vértetű telepeire irányítva kell elvégezni. Emellett a vértetű-fürészdarazsának kíméletére figyelni kell. Az agrotechnikai védekezések, a sebzések kezelése, vízhajtások eltávolítása is nagyon fontos műveletek a vértetű kártételének csökkentéséhez.

Sok kérdés merül fel a cseresznyelégy elleni védekezéssel kapcsolatban. Téves nézetek is teret nyertek. A „Mikor? Mivel? Hányszor?” kérdések megválaszolására az alábbiakat tanácsolom.

A permetezést a cseresznye és meggy esetében az érés kezdetére kell időzíteni. Csak a rajzó legyek ellen hatásosak az alábbi rovarölő szerek: Decis, Karate Zeon, Lamdex, Mospilan stb.

A sárga ragacsos lapok a rajzás kezdetére, valamint a tömeges rajzásra adnak információt. Ezzel kapcsolatban is sok a panasz: a csapdák alig-alig fognak legyeket, a gyümölcsök fertőzöttsége mégis tömeges. Tanácsolom, hogy a csapdákat a fa koronájának legmagasabb részére helyezzék, ahol a fény- és melegkedvelő cseresznyelégy a legnagyobb számban tartózkodik. A permetezést természetesen erre a kedvező időszakra kell időzíteni és 5-7 napon belül megismételni.

A későbbi védekezések során az élelmezés-egészségügyi várakozási időket szükséges betartani!  A kártevő egynemzedékes, bábja a talajban telel. A kirajzó legyek tojásrakását – a terméshéj alá helyezve – követően a védekezésnek szinte már nincs eredménye. Egy termésbe csak egy légy petézik. A bábok pusztításában a talaj művelésének is jelentős a szerepe. 

A Combi Protec csalianyag és a bábok pusztításában alkalmazható, talajba dolgozandó Artis biológiai készítmény is kiváló (bio) lehetőség a sikeres védekezésben. 

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó