Növényvédelmi teendők – 2022.március 21-27.

Növényvédelmi teendők – 2022.március 21-27.

Pap Edina 2022. márc. 21.

Ebben az évben is megkezdtük a palántaneveléseinket otthoni körülmények között. Az elmúlt években sokat tanultunk, tapasztalataink száma is megnövekedett. Mégis most is többen panaszkodnak a szépen kikelő palántáik megdőléséről.

Ennek oka lehet tartási hiba, pl. túlöntözés, fényhiány, túl meleg esetleg hideg, tömörödött talaj. A felsorolt problémák kiküszöbölhetők. Annál nehezebb a talajban élő kórokozók, gombák és baktériumok elleni védekezés. A megdőlt palánták száma napról-napra nő, fertőzött növények közelében újabb és újabb példányok pusztulását tapasztalhatjuk. A kór terjedésének megfékezésére két gombaölő szer áll rendelkezésünkre. A Proplant szabad forgalomban vásárolható és beöntözéssel alkalmazható készítmény. Elsősorban a beteg növényfoltok kezelésére alkalmazható, de célszerű az egész állományt kezelni. A Previcur Energy gombaölő szer feltételes forgalmi kategóriás készítmény. A fentihez hasonló módon javasolt a felhasználása. A vegyszerek alkalmazása mellett továbbra is érdemes figyelni a palánták számára optimális feltételek megteremtésére.

A korai, hosszabb ideig tartó felmelegedést követő éjszakai fagyok – reményeink szerint – az ébredező kártevők számát csökkentették. Mégsem dőlhetünk hátra, ennek ellenére biztosan sok nehézséggel számolhatunk a korai károsítók esetében.

Figyelmesen nézzük át puszpáng (buxus) sövényeinket és a dekoratív formára nyírt puszpángjainkat. A felmelegedés hatására a selyemfényű puszpángmoly téli védelmét biztosító szövedékből nagy számban jönnek elő és a szinte azonnal táplálkozó hernyók ellen védekezzünk. Első kezelésre az ún. piretroidok (pl. Lamdex, Decis Mega, Deltam stb.) felhasználása ajánlott. A permetezést erős vízsugárral, nedvesítő szer hozzáadásával végezzük úgy, hogy a permetléből a bokrok belsejébe is kerüljön. Az első permetezést követő 7-10 nappal – különösen az előző években erősen fertőzött ültetvényekben – már Mospilan 20 SG, illetve Mospilan 20 SG+Lamdex, vagy más piretroid kombinációjának kijuttatása indokolt. Ezt a kezelést még egy alkalommal szükséges lesz elvégezni. A következő generáció hernyóinak megjelenése május végétől várható.

Nemcsak gyümölcsfáinkon, de néhány bokron is sok gondot okoznak a pajzstetvek. Különleges védelmet biztosító képződményeik, a viaszos vagy kemény pajzsok miatt az ellenük való védekezések sikere bizonytalan. Pusztításukra igazán alkalmas időszak az ún. rajzás, amikor a hím egyedek előjönnek a pajzsok alól és megtermékenyítik a pajzsaik alatt maradó nőstényeket. A rajzás időszaka jól követhető a sárga ragacsos lapok kihelyezésével. Pajzstetvek ellen ebben az időszakban a Mospilan 20 SG használata célszerű, tapadásfokozóval együtt kijuttatva.

A vértetvek előjövetelére április elejétől számíthatunk. Az almafák gyökérnyakán vagy gyökerén áttelelő nőstények ilyenkor foglalják el károsítási helyeiket, első sorban a metszés helyén, ill. más sebeken megtelepedve. A nőstények elevenszülők, fehér gyapjas telepeik jól láthatóak. A vértetű elleni sikeres védekezés kitartást és jó időzítést követel. A vértetű ellen csak növényvédelmi szakmérnök jelenlétében alkalmazható készítmény áll rendelkezésre. A Mospilan SG széles körben való hatékonysága ismert a nehezen irtható kártevők, pl. pajzstetvek, körtelevél-bolha, filoxéra levéllakó alakja stb. ellen, ezért a vértetű elleni védelemre is alkalmas lehet. A tapadás fokozására a Silwet készítményt válasszák.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó