Növényvédelmi teendők – 2022. szeptember 9-15

Növényvédelmi teendők – 2022. szeptember 9-15

Pap Edina 2022. szept. 9.

A kertemben él egy körtefa. Már régóta nem terem, mégis fontos feladata van: a körtelevélrozsda megfigyelésére szolgál. Ezen a fán látom a tavaszi fertőzés első tüneteit, kísérem figyelemmel a fertőzés erősségét és a betegség terjedésére szolgáló spórák, az ún. csészike spórák alkalmasságát a gazdacserés kórokozó téli gazdára való eljutására.

A „gazdaváltás” időszaka a napokban elkezdődött és néhány hétig tart. A körterozsdáról korábban már részletesen írtam. Jelenleg a levél hátoldalán megduzzadt és rajta 1-3 mm-magasságban kiálló, narancsvörös, kúpalakú, bibircses képződményekben jönnek létre az ún. nyári spórák. Járványveszélyes időszakban a gyümölcsön, a gyümölcskocsányon és a levélnyélen is megjelenhetnek a körterozsda tünetei.

A kórokozó téli gazdái a borókafélék, közöttük is elsősorban a nehézszagú boróka. A boróka ágain a fertőzés következtében szarvhoz hasonló, feketés lila képződmények alakulnak.  Ezek áttelelnek, majd a beteg rész kérge alól kocsonyásan duzzadó gombaképletek törnek elő (képen). Erre általában májusban kerül sor. Az innen kiszabaduló spórák fertőzik a körteleveleket, amelyeken az első tüneteket – 2022-ben május 1-jén  – kerek, néhány mm nagyságú narancsvörös foltok formájában láthatjuk. Már ebben az időszakban célszerű permetezni (pl. Alfa-Solo). A kezelést 10-14 napon belül ismételni kell. A jelzett gombaölő szer a körtevarasodás ellen is hatásos. Az elmúlt évtizedben a fertőzési nyomás annyira növekedett, hogy egyes érzékeny fajtákon a levelek közel 100 %-a tünetes.  

Néhány hét múlva megkezdődik a diószüret. Ezért már érdemes visszatekinteni a javasolt technológiák eredményességének vizsgálatára. 2022-ben több kertben végeztünk kísérletet. A 4 alkalommal végzett, jól időzített permetezéssel az előző években tapasztalt 90-100 %-os fertőzést 20-25%-ra sikerült visszaszorítani.

A csalitechnológia igazán jól vizsgázott. Néhány kertben, 4-5 öreg óriás fán egyetlen fekete diót sem lehetett látni szeptember 8-án. Más kertekben a fertőzöttség elérte a 10-15%-ot is. Az eltérés az időzítés fontosságára figyelmeztet. A ragacsos sárga lapok használata mellett a helyszíni megfigyelés is igen fontos. A tömeges repülés a csapda használatával nem teljes mértékben regisztrálható. A ragacsos csapda elsősorban a rajzás kezdetére figyelmeztet, ezért mindenképpen fontos a használata. Napsütéses melegben a diófák mellett állva a fa felső harmadában láthatjuk a dióburokfúró légy tömegeit, amint szinte kis felhőket alkotnak. 

A védekezés igazán hatásos eredményét ott láthatjuk, ahol a csúcsrajzás idejére időzítettük a permetezést, legalább két alkalommal, július 20-25. és augusztus 8-10. között. A későbbiekben a rajzás intenzitása csökken. A harmadik permetezést augusztus 24-26-án végeztük. A kísérletekben résztvevők közül néhányan csak két permetezéssel oldották meg a védekezést. Ez a technológia is eredményesnek mutatkozott, a fertőzött diók százalékos aránya 4-10 %.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó