Növényvédelmi teendők – 2022. szeptember 2-8

Növényvédelmi teendők – 2022. szeptember 2-8

Pap Edina 2022. szept. 2.

Szeptember első napjaiban ugyan még nem „gőzerővel”, de folyik a szüret az ország borvidékein. Régebben a kis szőlészetekben a könnyű munka mellett vidámság, kellemes együttlét, éneklés is kísérte a betakarítást. Uralkodó volt a szálvesszős művelési mód. Igaz, sokat kellett hajolni, de megérte a fáradságot. Kitűnő borokat vásárolhattunk a termelői borkimérésekben.

Ma a szüret jórészt gépesített. Egész évben nagy figyelemmel műveljük ültetvényeinket, keressük az új utakat a régiek megtartása mellett. Ehhez a göröngyös úthoz szerény kis útmutatóval járulnék hozzá a növényvédős gondolataival.

Az idei évben a felvásárló helyekre érkező fürtök általában egészségesek. Szürkepenész szinte nincs is. A kórokozó számára kedvezőtlenül alakultak a kritikus időszakok, a virágzás, fürtzáródás, érés fenológiai fázisai.

A gazdálkodók számára kezdetektől rendelkezésre állnak bizonyos források: szakirodalom, permetezési javaslatok stb., és az ezeknél még többet nyújtó tapasztalatok, a gyakorlat és az ősök tudása.

A 2022-es év rekordokat döntött forróság és aszály vonatkozásában. Tudjuk, hogy a szőlő mélyen gyökerezik, de ezekre az extrém körülményekre mégis kisebb termésátlagokkal válaszolt. A minőség viszont a várakozásoknak megfelelően alakult.

Növényvédelmi szempontból könnyű évnek mondható az idei. Helyenként, egyes dűlőkben azonban, az általában betegségre fogékony szőlőkben mégis meglepő erővel jelentkeztek egyes betegségek.

A peronoszpóra az áttelelés és a május-június hónapban lehullott kevés csapadék hatására sem a virágzásban, sem az intenzív hajtásnövekedés időszakában, sem a zöldborsó állapotban nem okozott tüneteket. Ám közvetlenül az érés előtt, július 2. felében, látványos tüneteket produkált: levélolajfolt, a levélfonákon penészgyep, a fürtökben nagy számban előforduló lila, zsugorodó bogyók.

Július elejétől gyakran találkoztunk a lisztharmat tüneteivel, elsősorban a fürtökön, azon belül egyes szemeken vagy a teljes fürtön. A fertőzött ültetvényekben azonban nem éreztük a jellegzetes dohszagot, mivel alig-alig fordult elő levéltünet.

Szőlőültetvényeinkben egyre gyakoribb a feketerothadás. Ez a betegség a szőlő valamennyi zöld részét megtámadhatja. Ezért meg kell ismerni a tüneteket, amiket az előzőekben már ismertettem.

Kedves Szőlősgazdák! A szüret utáni időszakban feltétlenül iktassák be az őszi lemosó permetezést! A kezelést még leveles állapotban célszerű elvégezni, mert az előzőekben felsorolt betegségek kórokozói a lehullott levelekben, vagy azok közvetítésével fognak áttelelni. A tőke minden részére jusson a permetléből!


Dr. Varga Mária
szaktanácsadó