Növényvédelmi teendők – 2022. március 14-20.

Növényvédelmi teendők – 2022. március 14-20.

Pap Edina 2022. márc. 14.

2022-ben a meteorológiai tavasz megtréfálta a kertészkedőket. Ragyogó napsütés, magas nappali és szinte kellemes éjszakai hőmérsékletek hatására a legtöbben elvégezték az első lemosó permetezést. Nem volt hiábavaló, hiszen nemcsak a növények érezték a tavaszt – pl. néhány helyen az őszibarackfák bimbói jól látszottak, sőt néhány virág is kibomlott –, hanem a korán „ébredő” kártevők (pl. selyemfényű puszpángmoly, tujafúró aranymoly) is.

Március első, reménykeltő napjai után azonban szokatlanul hideg nappalok és fagyos éjszakák követték egymást, amire a jelzett kártevők érzékenyen reagáltak. Szép lassan elkezdődik a felmelegedés, és a csillagászati tavasz, március 20-a feltételezhetően tartós meleget hoz.

A rügyfakadáskori lemosó permetezést célszerű elvégezni! Permetezésre ideális az összetett, réz-, kén- és olajtartalmú lemosó szerek közül választani, pl. Vegesol RS, Olajos rézkén stb. Aki évről-évre küzd a moníliával, használja a Bordóilé készítményt. A felhasználáskor a csomagolóburkolaton található dózissal permetezzen, bő lémennyiséggel, lemosás, illetve áztatás szerűen. A kezelésből a díszfák, díszcserjék és a rózsa se maradjon ki.

Még mindig nem általános szőlőinkben a lemosó permetezés. A szőlőlisztharmat és a korai kártevők, pl. atkák, ékköves araszoló ellen feltétlen javasolt a kezelés! Permetezésre a Neviként javaslom, amely kén- és magas, 58%-os paraffinolaj-tartalmú készítmény. A kezelést a rügypattanáskor (barkásodás) célszerű elvégezni.

A lemosó permetezésre a választott lemosó szereket önmagukban alkalmazzák. Több oka is van ennek a technológiának. A lemosó permetezés preventív, megelőző kezelés. A lemosó szerek magas olajtartalma csökkenti más növényvédő szer hatékonyságát. A réz, kén és olaj magasabb dózisban károsan hat a már kibomlott kis levelekre és a virágkezdeményekre.

A kertészkedő ember mindig tervez. Új növényeket ültet, füvesít, újít, vagy a meglévőt próbálja megfelelően fenntartani. Azt most még nem tudjuk, milyen lesz az idei év, egyelőre nagy a szárazság. Most még nem tudjuk, hogy a növényvédelem milyen kihívásokkal szembesül. Esetleg új károsítók ütik fel a fejüket vagy a régiek okoznak járványt. Egyes kártevők tömeges szaporodással fenyegethetnek.
Sokszor és sokat hangoztatjuk: a sikeres és környezetkímélő növényvédelem egyik kulcs tevékenysége az előrejelzés! Minden igyekezetünk ellenére ma is kevesen alkalmazzák módszereit, és nem ismerik föl a benne rejlő lehetőségeket.

A természet- és környezetvédelem mindnyájunk feladata, kötelessége. Permetezni csak akkor, csak a kevésbé ártó növényvédő szerrel szabad. Kerülni kell a megszokott sémát: gomba- és rovarölő szer együttes kipermetezése akkor is, ha csak az egyik károsító van jelen.

Néhány biológiai készítmény is rendelkezésünkre áll. Alkalmazzuk őket bátran! Szaktanácsadó kollégáink egész évben állnak rendelkezésükre!

Használjuk a feromoncsapdákat, a sárga ragadós lapokat és minden olyan eszközt, amelynek megfigyelései alkalmasak a döntésre: kell-e permetezni vagy elhalasztható a kezelés. A jól megválasztott növényvédő szerek alkalmazásával, a jó időzítéssel a permetezések száma és a permetszerek mennyisége, ezáltal a költség is jelentősen csökkenthető!

Találkozzunk hétről hétre 2022-ben is!

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó