Növényvédelmi teendők – 2022. május 6-12.

Növényvédelmi teendők – 2022. május 6-12.

Pap Edina 2022. máj. 6.

A szeszélyes időjárás láthatólag nem kíméli kerti növényeinket a különféle károsítók sokaságától. Tudjuk, hogy a kórokozók speciális igényei a környezeti tényezőkre általában nem teljesültek, mégis számos elváltozást tapasztalhatunk.

Gyümölcsfáinkon – még a moníliára kevésbé érzékeny őszibarackon is – a monília hajtáspusztító változatának tünetei egyre gyakrabban tűnnek fel az aktuális gombaölő szeres kezelések ellenére is. Más betegségek hasonló tüneteitől a moníliás hajtáspusztulás az alábbi elváltozások alapján különíthető el: a hajtások a csúcsuktól kezdődően hervadnak, a levelek elszáradnak. A fertőzött és egészséges hajtásrészt éles határvonal választja el egymástól. A fertőzés helye körül általában mézgakiválás figyelhető meg.

Az őszibarack fákat sem tudtuk megvédeni a tafrinás levélfodrosodástól, minden igyekezetünk ellenére találunk pödrődött leveleket.

Az almafalisztharmat a Jonathan típusú fajtakörben látványosan erősödik.

Szokatlanul korán érkeztek a levéllikasztó betegségek a szilva, kajszi és őszibarack, cseresznye, meggy, de néhány fás cserje, pl. a babérmeggy esetében egyaránt. Tünetei: a fertőzött leveleken szabályosan kerek, sárga közepű, bíbor szegélyű foltok keletkeznek. A foltok széle megbarnul, rajta elválasztó szövetréteg jön létre. A gazdanövény védekező reakciója révén a folt a levélből kiesik. A betegség ellen általában nem, csak járványos felszaporodásakor célszerű védekezni. Hatásos gombaölő szerek a réz- és kén tartalmú készítmények, a szerves hatóanyagúak közül pedig a még vásárolható Polyram DF kontakt hatású készítmény.

Az elmúlt hetekben részletesen írtam atafrinás betegség és az almafa-lisztharmatfertőzések körülményeiről, biológiájáról és a védekezési lehetőségekről. Ajánlottam a fertőzött hajtásvégek levágását a lisztharmat, valamint az erősen tünetes tafrinás levelek leszedését is. A megfelelő gombaölő készítményekről is beszámoltam.

A szőlőlisztharmatkorai tüneteiről is tájékoztattam az Olvasókat. A jelenlegi védekezés elkerülhetetlen, a virágzás előtti, alatti, utáni súlyos fertőzések – fürtön és levélen egyaránt – kialakulásának megelőzésére.

A köszméte (egres) kis termésein – az elmaradt védekezések miatt – már megjelent és egyre fokozódik az amerikai lisztharmat végzetes támadásának tünete. Ebben az időszakban már a „tűzoltás” lehetősége is erősen korlátozott, sőt, sok esetben felesleges.

A kártevők közül a levéltetvek megjelenése és gyors felszaporodása szinte valamennyi kerti növényen észlelhető: gyümölcsfák és bokrok, dísznövények, pl. rózsa, leánder stb. Az évente soknemzedékes – 10-14 generáció – szívó kártevők ellen minél előbb célszerű védekezni, megelőzve a kártevő tömeges felszaporodását, gradációját. Nem beszélve arról, hogy a levéltetvek vírus átvivő (vírusvektor) szerepének ismeretében egyes betegségek terjesztésében is komoly szerepük van. Esztétikai szempontból pedig a kártételt követő ragacsos növényfelület és az azon megtelepedő korompenész gomba látványát is érdemes elkerülni.

Kertjeinkben egyre gyakrabban találkozhatunk a bundásbogár és a májusi cserebogár egyedeivel is.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó