Növényvédelmi teendők – 2022. május 27. - június 2.

Növényvédelmi teendők – 2022. május 27. - június 2.

Pap Edina 2022. máj. 27.

Mostanában szokás az egyes évekre jellemző eseményekkel megnevezni az évet. Úgy gondolom, hogy 2022-őt joggal nevezhetjük a tetvek, különösen a levéltetvek évének. Talán nincs is olyan növény a kertjeinkben, amelyen nem láthatóak a különböző színű levéltetvek telepei. Jelenlétükre ragadós, mézes váladékuk és a hangyák sokasága hívja fel a figyelmünket. A kártevőknek sok, akár 10-12 nemzedéke is kifejlődhet évente, ezért a védekezést minél előbb el kell kezdeni (pl. Lamdex, Mospilan 20 SP stb.).

Mostanra a körtefáknak szinte valamennyi ismert károsítója megjelent. Néhány napja láthatóak a leveleken 10-20 mm átmérőjű sárga foltok: a körterozsda tünetei. A kórokozó gazdacserés gomba, a borókaféléken telel.

Az elmúlt évtizedben látványosan megnőtt a „rozsdás foltok” száma, különösen a fogékony fajtákon és a betegség elleni védekezések sem túl eredményesek. A levelek fertőzöttsége gyakori, de előfordul a gyümölcsön és a gyümölcsszáron, illetve a hajtáson is. Ebben a korai stádiumban érdemes permetezni Alfa Solo szabad forgalomban vásárolható fungiciddel. A kezelést két héten belül célszerű megismételni.

A körtevarasodás tünetei – különösen a fogékony fajták (Hardenpont, Diel, Vilmos stb.) levelein már megjelentek, és az esők hatására a fertőzés erősödésére számíthatunk. A betegség terjedésének megakadályozására a Score 250 EC-vel permetezzenek.

A kártevők egy része ismert és gyakori (körtelevélbolha, poloskaszagú darazsak, hajtáshervasztó darázs, gubacsatkák stb.), de viszonylag ritka a levéltetvek felszaporodása a hajtásvégeken. Ezért a permetezés során célszerű rovarölő szert is használni (Mospilan 20 SP). Az atkák gubacsaikban jó védelmet élveznek. A forgalomban kapható speciális atkaölő szerek csak a rajzó, szabadban mozgó atkák ellen hatásosak. A gubacsatkák a fák életében semmiféle zavart nem okoznak.

A poloskaszagú darazsak egyes fajtákon idén elég jelentős gyümölcshullást okoztak a mogyoró nagyságú gyümölcsök esetében. A rajzó darazsak ellen – a körte bimbós állapotában – kellett volna védekezni pl. Mospilan 20 SP felszívódó készítménnyel.

Sokan mondják, hogy az „ezerízű” körte a legjobb gyümölcs. Emellett sok jó tulajdonsággal rendelkezik: sok fajtája közül egyesek már nyár közepétől fogyaszthatók, és még a téli időszakra is vannak jó fajták.

Rózsabokraink számos károsítója ellen is szükséges permetezni. Betegségei közül a lisztharmat, a rozsda, különféle levélfoltosodások, a kártevők közül levéldarázs-fajok, kabócák és elsősorban levéltetvek. Javasolt az Alfa Solo és a Lamdex használata.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó