Növényvédelmi teendők – 2022. június 24-30

Növényvédelmi teendők – 2022. június 24-30

Pap Edina 2022. jún. 24.

Almatermesztésünkben bizonyára az almamoly a legjelentősebb kártevő. Éppen ezért az almamoly elleni védekezés sikerének elmaradása, illetve korlátozott eredményei érzékenyen érintik az almáskertek tulajdonosait. A hatékony védekezéshez osztanék meg Önökkel néhány ötletet.

Az almamoly lárva (hernyó) alakban a fás részek repedéseiben, fehér szövedék védelmében telel át. Április végétől rajzik. Az elhúzódó rajzás akár júliusig is eltarthat. Tömegesen repülnek az almamolyok május közepe és június első fele között. Ezt a hosszú rajzási folyamatot jól megfigyelhetjük szexferomon csapdával, amelyet – különösen több almafa esetében – célszerű megvásárolni. A védekezést mindig a tömeges rajzás idejére kell időzíteni. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy az almamoly – és általában a gyümölcsmolyok – rajzása alkonyatkor történik. Ilyenkor nagyszámú kártevőt tudunk elpusztítani tagló hatású piretroidokkal (Decis, Lamdex, Karate Zeon stb). Azért is ajánlható, mert hasznos segítőink, a méhek ebben az időszakban kaptárjaikba „hazatérnek”. A későbbiekre javasolt hosszabb hatásidejű rovarölő szerek között találjuk az Affirm készítményt, amit 250 ml-es kiszerelésben szabad forgalomban megvásárolhatunk. A szer a kártevők valamennyi lárvastádiuma ellen hatásos gyomor- és idegméreg és a növényi szövetekbe is behatol.

Néhány gyümölcsösben járva szokatlanul nagyszámú károsított almát találtam. És a levéltetvek kolóniái is mindenütt láthatóak.

Igazán veszélyes azonban az almamoly 2., nyári nemzedéke. A rajzás itt is elhúzódó, július-augusztusra tehető. A nyári nemzedék esetében is jól informálódhatunk a szexferomon csapdák fogási eredményeiből. Védekezni itt is a tömeges rajzás elejétől szükséges. Ezek a lárvák a gyümölcs belsejében járatot rágnak a magház felé haladva. Ott táplálkoznak, majd egy kivezető nyíláson át hagyják el a gyümölcsöt. Egy gyümölcsben csak egy hernyó károsít, sok más kártevőkkel szemben a lárvák nem tűrik meg egymást. A rágás során keletkező ürüléket a kivezető nyíláson át távolítja el.

Az almamoly elleni sikeres védekezés a termés mennyiségi és minőségi mutatóit nagymértékben javítja és a jövő évi népesség csökkenésére is kedvezően hat.

Az egyéb kártevők – levéltetvek, pókhálós almamoly, különféle aknázómolyok stb. – elleni permetezések során az almafa-lisztharmat és varasodás elleni védekezésekre is gondolni kell! Igaz, a betegségek kórokozói a magas hőmérséklet és száraz viszonyok között kevésbé fertőznek.

A dióburok-fúrólégy elleni mechanikai védekezést folytatni kell: talajban lévő bábok pusztítása, ill. a légy állapot kialakulásának megakadályozása. A sárga ragacsos lapokon dióburokfúró-legyeket még nem találtunk. A diófák tulajdonosai most már feltétlenül rakják ki a ragacsos lapokat a helyi viszonyok között kialakuló helyzetnek megfelelően.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó