Növényvédelmi teendők – 2022. június 10-16.

Növényvédelmi teendők – 2022. június 10-16.

Pap Edina 2022. jún. 10.

Itt az ideje a dióburok-fúrólégy elleni védekezés stratégiáját összehangolnunk. Szükséges megtenni az első lépéseket, mert időszerűek.

Az elmúlt évek küzdelmei a kiskerti területeken szinte eredménytelennek bizonyultak. A permetezések – a legtöbb esetben a magas diófák esetében – kivitelezhetetlen próbálkozások voltak. A fertőzés korai stádiumában az éretlen diók leszedése, a későbbiekben a feketedő termés összegyűjtése, vízben áztatás utáni felhasználása sem váltotta be a reményt.

Ezek után rá kellett jönnünk, hogy az eredményes védekezés alapja a kártételért felelős legyek létszámának minimumra csökkentése. A dióburok-fúrólégy kirepülése – a talaj 3 cm körüli mélységében telelő bábokból – július elejétől figyelhető meg. Mit tehetünk tehát?

- Az áttelelő bábok pusztítására alkalmas a bábok talaj felszínére hozása. Ezzel a fejlődés rendjébe beleavatkozunk, megszakad az átalakulási folyamat. Alkalmas eszköz a kapa, a gereblye, vagy a lombseprű. A munkát néhány naponta célszerű megismételni. Kiegészítésül arra is számíthatunk, hogy a madarak, észlelve a csemegét, nagy részüket felcsipegetik.

- A diófák alját több esetben füvesítik, itt nem segít a gereblye. Ismerünk viszont egy lehetőséget, melyet az elmúlt évi megfigyelések alapján bátran ajánlok. Ez az Artis Pro mikrobiológiai készítmény. Alkalmazása könnyű: jól átnedvesített területre kipermetezzük az anyagot, melyet előzetesen langyos vízben 24 órán át áztatunk. A területet a későbbiekben is nedvesen kell tartani. A módszer környezetvédelmi szempontból is hasznos. A kezelést május 20-ig szükséges elvégezni. Természetesen a nem füvesített területeken is alkalmazni kell a fa alján a teljes korona szélességnek megfelelően.

- Az Artis Pro hatásideje hosszú, a dióburok-fúrólégy rajzása is elhúzódó, akár két hónap is lehet.

- Július elején a sárga ragacsos lapokat függesszük ki a fák ágainak külső, a lehető legmagasabb részére. A fény- és melegkedvelő dióburok-fúrólegyek főleg ott repülnek és párosodnak. Regisztrálhatjuk a rajzás kezdetét és a tömeges repülés idejét.

- Mint az előbbiekben említettem, a permetezés kivitelezése a legtöbb kertben nem oldható meg. Ha mégis van mód a kezelésre, a fiatal, alacsony fákat magas nyomású permetezőgéppel permetezhetjük, amit az első csúcsrajzás idején érdemes elvégezni. Védekezésre a természetes eredetű hatóanyaggal rendelkező Laser Duplo-t ajánlom. Az I. forgalmi kategóriába sorolt rovarölő szer kis mennyiségben feltételes forgalmú szerként (II. kat.) hozzáférhető.

- Új hatásjavító készítmény a Combi-Protec, ami rovarölő szerrel kombináltan kijuttatva használható segédanyag. Táplálkozási attraktáns, amely vonzó hatású a kártevő légy-, muslica- és poloskafajok imágóira, növelve a felhasznált rovarölő szer biológiai hatékonyságát.

- A későbbiekben további permetezéseket nem tartom szükségesnek.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó