Növényvédelmi teendők – 2022. július 8-14

Növényvédelmi teendők – 2022. július 8-14

Pap Edina 2022. júl. 8.
A zöldségeskertekben növényvédelmi szempontból sok a látnivaló. A több napon át tartó esőzések megteremtették a peronoszpóra-félék fertőzési esélyeit. Helyenként komoly károk is keletkeztek. 

Elsőként nézzük a burgonya és paradicsom fitoftórás betegsége, azaz a burgonya- és paradicsomvész (képen) miatt kialakult viszonyokat. A fertőzés után eltelt rövid – általánosan 7-10 napos időközben – a leveleken már tömegesen „kiverődött” a penészgyep. Az ezt követő egy hétben a lombozat részbeni pusztulása is bekövetkezett. Nehéz helyzetben vannak elsősorban a paradicsomtermesztők, hiszen a termés növekedése, színesedése gyors és bizony naponta kellene leszedni. Hát akkor mikor és mivel lehet permetezni? A réztartalmú szerek előnye, hogy a gombabetegségek mellett a baktériumok fellépésekor is hatásosak (pl. Cuproxat, Champion, Kocide stb.). Valamennyi rezes készítmény élelmezés-egészségügyi várakozási ideje (é.v.i.) 7 nap. A felszívódó gombaölő szerek közül az Amistar, Cidely, Dagonis stb. esetében a várakozási idő 3 nap és más betegségek, pl. alternária, szeptória stb. ellen is hatásosak.
 A kalciumhiány következtében az ún. feketetalpasság gyakori tünet. A termésen a kocsánnyal szembeni oldalon látható sötét, különböző méretű elváltozás. A továbbiak megakadályozására feltétlenül juttassanak ki Ca-tartalmú lombtrágyát több alkalommal pl. a Fitohorm Ca 1-2 %-os dózisban
 A paprika lombozata sok helyen még mindig nitrogénhiány tüneteit mutatja. Ezt is lombtrágya formájában érdemes kipermetezni. 
Előfordul a lisztharmat tünete is. Ellen kén hatóanyag (pl. Thiovit Jet, aminek é.v.i.-je nincs korlátozva).
 Tömegesen károsítanak a levéltetvek. Az ellenük való védekezés során a rövid é.v.i.-re figyeljünk (Lamdex, Decis Mega, Karate Zeon stb.) Valamennyi felsorolt rovarölő szer é.v.i.-je 3 nap. 
 A jól fejlett hagymák szárán, levelein már látható a peronoszpóra tünete. Ennek a zöldségfélének az esetében, a későbbi betakarítás miatt még figyelmen kívül hagyható az é.v.i., de a viaszos felület miatt a permetlébe nedvesítő szert is kell keverni. 
 A káposztaféléken – fejlettségtől szinte függetlenül – a különféle bolhák (káposzta, földi stb.) tömegesen károsítanak. Célszerű ellenük védekezni nedvesítő szerrel kombinálva a gyors hatású rovarölő szerekkel (lásd előbb, a paprika levéltetvek ellen felsorolt szerek).
 A gyökérgumósoknál a zöldség lombozatának lisztharmatos fertőzöttsége mindenütt tapasztalható. A zellerleveleket pedig a szeptóriás betegség támadta meg. Az utóbbi ellen a Constans, Dagonis, Switch használatát javasoljuk.
 A kabakosokon (uborka, tök, dinnye, cukkini stb.) baktériumos és gombás betegségek tünetei is láthatóak. A réztartalmú szerek közül válasszanak a kórokozó elleni védelem során. A permetezéseket a megszokott két hétnél gyakrabban végezzék a fertőzöttebb állományokban.
 A bab (karós, futó) baktériumos, gombás és betegségei ellen is célszerű a rezes készítményeket használni.
 Dr. Varga Mária
szaktanácsadó