Növényvédelmi teendők – 2022. július 15-21

Növényvédelmi teendők – 2022. július 15-21

Pap Edina 2022. júl. 15.
Helyenként súlyos kalciumhiányos tünetek láthatóak főleg a paradicsom, de a paprika termésén is. A tüneteket már az éretlen bogyók is mutatják. A legtöbb esetben a termés-tüneteket a lombozaton semmiféle elváltozás nem kíséri.

 A kezdetben világosabbá, keménnyé válik a terméscsúcs szövete, ami a rátelepedő korompenész gombától fekete bevonatot kap. Egyes fajták a kalciumhiányra különösen érzékenyen reagálnak. Kezelését minél előbb meg kell kezdeni kalciumtartalmú lombtrágyával (pl. Fitohorm Ca 1-2 %). A kezelést néhányszor célszerű megismételni. De legjobb a megelőzés, az összetett fejtrágyák használata.
 A magnéziumhiány tüneteit általánosságban ismerjük: a levél főerek mentén kialakuló szélesebb vagy keskenyebb zöld sáv hosszú ideig megmarad (képen). Kezdetben az idősebb leveleken alakul ki a tünet, de gyors növekedés esetében a fiatalabb leveleken is megjelenhet. Súlyos esetben elhalások is követhetik a magnézium hiányát. 
 Szőlőinkben, főleg a magas mésztartalmú talajokon a kalcium és a magnézium más elemekkel való összeférhetetlensége (antagonizmus) miatt lép fel. Kevésbé ismert, hogy a szőlő kocsánybénulásában is szerepe van a K/Ca és K/Mg közötti kedvezőtlen aránynak.
 A gyümölcsfákon az előbbiekben leírt tüneteket szokatlan elváltozások is kísérhetik. Ilyenek pl. körtefákon a magnéziumhiány következtében a főerek mentén és a levelek szélén is feketésbarna elhalások mutatkoznak. Az ilyen levelek korán lehullanak. 
Az almafák hosszú hajtásai magnéziumhiány következtében felkopaszodhatnak, a hajtásvégeken csak néhány levél található. 
Cseresznye- és meggyfákon az erek között vöröses elszíneződés keletkezik, mely körül halszálka formájú elhalások alakulnak ki. 
Őszibaracknál a levélszélektől indul az idősebb levelek elszíneződése, a levelek pedig idő előtt lehullanak. A A magnézium alapvető építőeleme a klorofillnak és fontos szerepet játszik a fotoszintézisben valamint az energiaátvitelben. Gyakran leegyszerűsítve mondjuk: energiát ad a növénynek és erőnlétét biztosítja. A hiány mérséklésére magnéziumtartalmú lombtrágyával célszerű permetezni (pl. Fitohorm Mg), a tünetek erősségétől függően több alkalommal. 
 Ritkábban ugyan, de találkoztam cink (Zn) hiánytünetekkel alma- és szilvafákon. A levelek aprók, keskenyek, lándzsaszerűek, felállók. Az erek közötti sárgás foltok nyomán a lombozat tarka lesz. Az ágak beérése gátolt, ezért az ágvégek télen elhalnak. A gyümölcsök aprók. A szilva gyümölcshúsában barna foltok keletkeznek. 
 A dióburok-fúrólégy elleni védekezés aktuális teendője a sárga ragacsos lapok napi gyakorisággal való áttekintése, a fúrólegyek befogott egyedeinek számbavétele. Az első befogott példányt július 10-én találtuk. A továbbiakban figyelni kell a legyek számának alakulását, tömeges repülésük időpontjának megközelítő meghatározását. Várakozásainknak megfelelően ez július utolsó hetére tehető Befolyásolja az időjárás alakulása: napos, meleg, csapadékmentes időben a folyamat gyorsabb. 
 Dr. Varga Mária
szaktanácsadó