Növényvédelmi teendők – 2022. július 1-7

Növényvédelmi teendők – 2022. július 1-7

Pap Edina 2022. júl. 1.
Gyümölcsöskertekben járva tapasztaltam, hogy a klasszikusan komoly betegségek, a monília, a varasodás, a lisztharmat és a tafrina az átlagosnál kisebb mértékben támadtak. Annál gyakrabban lehet találkozni egyes foltbetegségek, levéllyukacsosodás és rozsda – körte- és szilvafélék – tüneteivel csonthéjasokon és almástermésűeken.
A megelőző és a jelenlegi időszak forrósága az alacsony páratartalommal párosulva szinte megakadályozza a fertőzések terjedését. Mégis figyelemmel kell kísérnünk a folyamatokat a termés mennyisége és főleg minősége érdekében. Pl. az alma- és körtevarasodást gyümölcsön, az őszibarack lisztharmatos termésfertőzését és a szilva tafrinájának termésen mutatkozó jellegzetes tüneteit, a bába- vagy táskaszilva kialakulását. Egy-egy nagyobb eső lehűléssel érkezve jelentősen megváltoztathatja a kórokozók fertőzési esélyeit. 
Állandóan keresem a dió problémáit és megoldásuknak lehetőségeit a dióburok fúrólégy elleni aktuális védekezés időpontjainak meghatározásában. Már két héttel ezelőtt hoztak fekete foltos jól fejlett diókat. A foltok különböző méretűek, néha az egész dió felületére kiterjedtek. Feltételezték, hogy a „rettegett” dióburok-fúrólégy okozta ezt az elváltozást.
A tünetekért azonban egy gombabetegség, a gnomóniás barna foltosság a felelős. Egyes évjáratokban, főleg enyhe teleket követően és már áprilisban bekövetkezik a fertőzés. A kórokozó aszályos időben tömeges levél- és dióhullást okozhat. A fertőzés következtében a dióbél minősége romolhat. A későbbiekben jelentős további fertőzésre csapadékos nyáron lehet számítani. Mikroszkópos vizsgálatokkal megerősítettük, hogy a tömeges levél- és dióhullásért ez a betegség okolható. A jövő évre ajánlottak a réztartalmú gombaölő szerekkel való korai permetezések. Természetesen elsősorban a fiatal ültetvények védelmére ajánljuk. 
A dióburok-fúrólégy bábjai a diófák alatti talaj mintegy 3 cm-es mélységében „készülnek” a kirepülésre. Megfigyelhető, hogy a bábok duzzadtak, a korábbiaknál sötétebb sárga színűek. Hozzávetőleges számítások szerint a kirepülés és a párosodás között néhány hét telhet el, amíg elkezdődik a tojásrakás. Ezt az időszakot kell alaposan nyomon követni és időben beavatkozni a fejlődési folyamatba az eredményes védekezés érdekében. A sárga ragacsos lapokat most már ki kell helyezni a fakoronák magasabb pontjára. A befogott legyeket könnyű felismerni és első, illetve tömeges berepülésük nyomon követhető. Az első, az előzőekben ismertetett csalogató anyaggal megkevert permetezés a tömegszaporodáskor aktuális. Védekezzünk minél hatékonyabban!
A szőlőink is „megmenekültek” veszélyes kórokozóik járványos felszaporodásától – az időjárásnak köszönhetően. A májusi esőket követő magasabb hőmérsékletek során a peronoszpóra sem tudott elhatalmasodni – levélen néhány olajfolt, penész kiverődés, az elvirágzott fürtön nagyon ritka tünetekkel. Még a meleget kedvelő lisztharmatot is akadályozza az aszályos forróság. Tapasztalatok szerint a borsószemnél nagyobb, már viaszosodó bogyók védettséget élveznek. Egyébként a szőlők az átlagosnál gyorsabban fejlődnek, néhány korai fajtában a színesedés is elkezdődött. A feketefoltosság fertőzöttség szinte minden szőlőfajtánál megfigyelhető. 
Viszont alig található a feromoncsapdákban tarka szőlőmoly. 
Dr. Varga Mária
szaktanácsadó